eur:
389.4
usd:
361.95
bux:
68592.76
2024. május 7. kedd Gizella

A kulisszák mögött már Görögország részleges csődjére készülnek

Hivatalosan senki sem beszél róla, de az IMF washingtoni tanácskozása után kiszivárgott információk szerint a politikusok és pénzügyi vezetők Görögország részleges csődjére készülnek. Hírek szerint akár a görög adósság felét is leírnák. Közben Athénban egyre kétségbeesettebbek az emberek. Hetek után ismét összecsaptak a rendőrök és a tüntetők.

Görögország kardoskodik, hogy nem megy csődbe, és követeli, hogy ne tartsák bűnbaknak az európai és a világgazdaság bajaiért.

Evangelosz Venizelosz pénzügyminiszer vasárnap Washingtonban győzködte tárgyalópartnereit, hogy a görög kormány komolyan gondolja a pénzügyek rendbetételét. Ezt bizonyítandó bevezették a villanyszámlákkal beszedett, különösen népszerűtlen ingatlanadót - azért, hogy az IMF/EU/Európai Központi Bank "trojka" szakértői rábólintsanak az Athénnek szóló újabb hitelrészlet folyósítására. A trojka tagjai kedden térnek vissza a görög fővárosba, hogy ismét felmérjék a helyzetet. Ha azt mondják, hogy a görög kormány nem tett eleget, akkor leállhat a hitelezés, majd jöhet a csőd.

Sajtójelentések szerint a világ húsz legnagyobb gazdaságát egyesítő G20-as csoport tagjai gyakorlatilag elfogadták, hogy Athén képtelen lesz tovább fizetni kölcsönei egy részét. A nyáron elfogadott újabb mentőcsomag szerint Görögország hitelezőinek fel kell készülniük arra, hogy a kölcsönzött pénz egyötödét nem kapják vissza. A hétvégi G20-as és IMF-találkozók után azonban a kulisszák mögött már a görög adósság felének elengedéséről beszélnek - jelentette több hírügynökség.

Mindeközben a görögökön kezd úrrá lenni a kétségbeesés. Az átlagháztartás bevételei a megszorítások nyomán a felére csökkentek, és az emberek nem látják, mi értelme van a megszorításoknak, amikor nem lesz jobb a helyzet. Athénban egyre több a hajléktalan, a pszichiátriai intézetekből kiengedett beteg, a guberáló nyugdíjas és megugrott az öngyilkosságok száma. A fiatalok közül aki tud, külföldre megy. Felmérések szerint a görögök fele képtelen kifizetni az új adókat, holott a külföld éppen az adómorál javítását követeli. Vasárnap hosszú szünet után ismét tüntetők csaptak össze a rohamrendőrökkel a fővárosban.

A nemzetközi politikai vezetők közben azzal vannak elfoglalva, hogy "a görög vírus" ne terjedjen tovább. A hétvégén a világgazdaság miatt aggódó amerikaiak, kínaiak és mások arra sürgették az európai vezetőket, hogy 440 milliárd euróról 2 billiósra növeljék az úgynevezett Európai Pénzügyi Stabilitási Alapot - azért, hogy az estleges görög csőd ne rántsa magával az európai bankokat és más, eurozóna államokat. A megnövelt alap lehetővé tenné, hogy az Európai Központi Bank például olasz és spanyol állampapírokat vásároljon, és megakadályozza, hogy a magánbefektetők elviselhetetlen szintre nyomják fel számukra a kamatokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Csapást szenvedett az orosz logisztika, ma iktatják be Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Csapást szenvedett az orosz logisztika, ma iktatják be Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Ma iktatják be Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×