eur:
390.94
usd:
366.83
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Londoni elemzők: recessziós veszély az euróövezetben

A legutóbbi gyenge makroadatok és hangulatindexek nyomán meredeken rontották az euróövezetre adott növekedési előrejelzéseiket londoni pénzügyi elemzők, akik szerint nem kizárható, hogy a valutaunió már úton van az újabb recesszió felé.

Ez utóbbi lehetőséget az egyik legnagyobb citybeli gazdasági-pénzügyi elemző cég, a Capital Economics vetette fel pénteken összeállított legfrissebb helyzetértékelésében.

A ház számításai szerint a múlt hónapról közzétett új euróövezeti gazdasági hangulatindex mindössze 0,7 százalék körüli éves szintű növekedésre utal, ez azonban 0,5 százalékos harmadik negyedévi visszaesésnek felelne meg negyedéves összehasonlításban. Ez arra vall, hogy a valutauniós gazdaság máris elkezdett visszasüllyedni a recesszióba - áll a Capital Economics pénteki londoni elemzésében.

A Commerzbank befektetési elemzői ugyancsak pénteken Londonban kiadott új előrejelzésükben közölték, hogy 2012-ben az eddigi prognózisukban szereplő 1,5 százalék helyett most már alig 0,8 százalékos egész éves GDP-növekedést várnak az euróövezetben. A ház szerint ebben a gyenge növekedési környezetben jövőre várhatóan 10 százalék fölé emelkedik a valutauniós munkanélküliségi ráta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×