eur:
404.17
usd:
373.78
bux:
74122.77
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta

Fóris: Az eurózóna nem tud kezelni egy rosszul gazdálkodó országot

Félrevezető euróövezeti válságról beszélni, a gondok egyik oka, hogy a görögök nem voltak érettek az uniós tagságra, az eurózóna pedig nem tud kezelni egy ennyire rosszul gazdálkodó országot - mondta Fóris György, a Bruxinfo Európai Elemzési Központ vezetője az InfoRádió Aréna című műsorában.

A munkacsoport folyamatosan dolgozott egész augusztusban azért, hogy októberben állam- és kormányfői szinten meg tudjanak vitatni több szervezeti, intézményi, hatásköri változást arról, hogyan célszerű a jövőben menedzselni az eurócsoport működését - emlékeztetett az InfoRádió Aréna című műsorában Fóris György, a Bruxinfo Európai Elemzési Központ vezetője.

Ezzel párhuzamosan Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök is egyeztetett arról, hogy az eurózónát és általában az Európai Unió gazdasági kormányzását milyen eszközökkel kellene tovább erősíteni. A labda tehát a tagországok térfelén van, hiszen ahhoz, hogy a júliusban elfogadott intézkedéseket végre lehessen hajtani, az egyes államok nemzeti parlamentjeinek egy sor határozatot, törvényt kell elfogadnia - emlékeztetett a szakértő.

Fóris György szerint egyébként félrevezető euróválságról beszélni, mert sokkal szélesebb és összetettebb dologról van szó. A görögöknél elszakadt egy láncszem, ami rávilágított egy sor hiányosságra - magyarázta. Nyilvánvalóvá vált, hogy a görögök nem voltak érettek az eurózóna-tagságra, miután pedig tagok lettek, nem néztek a körmükre, hagyták egy kicsit "déliesen" élni őket - még a statisztikai csalásokat is elnézték nekik egy ideig.

Fontosabb azonban ennél az a szakértő szerint, hogy az integráció eljutott egy olyan pontra - a közös pénz létrehozásáig -, amelynek sok feltételét sem előre, sem menet közben nem teremtették meg teljes mértékben.

A görög láncszem elszakadása - amely az első pillanatban likviditási válságnak, a globális krízis lecsapódásának tűnt - rávilágított arra, hogy az eurózóna nem tud kezelni egy ilyen rosszul gazdálkodó, rossz helyzetbe került országot, mert nincs felkészülve arra, hogy megfelelő gazdaságpolitikára kényszerítsen tagállamokat. Nem volt forgatókönyv arra sem, mit kell csinálni egy csődbe jutott országgal - tette hozzá.

Rendszerbeli hibák voltak tehát az euró létrehozásakor, és ma már általános elvként elismert probléma, hogy nincsen közös gazdasági kormányzás, közös fiskális politika - hangsúlyozta Fóris György.

Az Aréna műsorát meghallgathatja itt!

Hanganyag: Ignáth Márk

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Élőben az Aranylabda-gála, Párizsból

Élőben az Aranylabda-gála, Párizsból

Párizsban, a France Football díjátadó gáláján átadják az előző labdarúgóidény legkiválóbb szereplőinek a díjakat, különböző kategóriákban. A meghívottak már mind ott vannak a színházteremben, a képek egyikén sem bukkant fel Real Madrid-futballista, azaz a jelek arra mutatnak, a BL-címvédő beváltotta fenyegetését és bojkottálja a programot.

Vámosi Péter az F1-es szezon hajrájáról: még négyen nyerhetnek, de ez Verstappen és Norris között dől majd el

Négy versennyel – és további két sprintfutammal – a szezon zárása előtt megjósolhatatlan, hogy Max Verstappen vagy Lando Norris lesz-e a világbajnok – mondta az InfoRádióban a Motorsport Online főszerkesztője. A szakíró szerint még akár a Ferrari is reménykedhet a konstruktőri vb-címben, de nagyon meglepő számára, hogy az olasz istálló nem jelöli ki Charles Leclerc-t kedvezményezett pilótának Carlos Sainzcal szemben.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 28. 20:17
×
×
×
×