eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Rácz: Az évtized végéig érződni fog a válság hatása

Az államadósság finanszírozásának kényszere elvezethet oda, hogy kialakul az eurózónának egy magja, ahol közös pénzügyminisztérium jöhet létre, és lesz egy periféria - véli a Világgazdasági Kutatóintézet kutatási igazgatója. Rácz Margit szerint a jelenlegi válság hatása ebben az évtizedben végig érződni fog.

Az uniós politika nem tud már sokat tenni a gazdasági helyzet javítása érdekében, ha meg is egyeznek a politikusok egymással, az nem nyugtatja meg a hitelminősítőket - mondta az InfoRádiónak a Magyar Tudományos Akadémia Világgazdasági Kutatóintézetének kutatási igazgatója.

Rácz Margit nem tartja túl valószínűnek, hogy megszűnik az euró, de az elképzelhető, hogy kialakul az eurózónának egy magja, amelyben radikális mélyülés veszi kezdetét, és akár közös pénzügyminisztérium is létrejöhet. Emellett a periféria is alkalmazná az eurót, de kívülről. Ebben a helyzetben az euró megerősödne - vélekedett a szakértő.

A mediterrán országoknak az alapításkor nem volt helyük a gazdasági és monetáris unióban, és csak azért lett, mert a politikai gondolkodás ebbe az irányba ment el. Ezek az ország nem zárkóztak fel az eurózónán belül, noha korábban sokan ebben bíztak - hangsúlyozta a kutatási igazgató. Hozzátette: a finanszírozhatatlanság őrült kényszer, és ezt nem lehet felülírni semmilyen politikai akarattal.

Rácz Margit közölte: az eddigi prognózisok szerint jövőre nem gyorsul a gazdasági növekedés. Arra számít, hogy egy évtizedig lassú növekedés, valamint ennek az összes politikai hatása és szociális problémája fogja jellemezni Európát.

A kutatási igazgató szerint az adósság- és a szociális válság is komoly hatással van a politikai stabilitásra. Megdőlt az a hit, hogy állam nem mehet csődbe, ezért a tőke bizonytalanul toporog, felveri az arany árát és a svájci frank árfolyamát - fejtette ki.

Rövid távon megnyugvást hozhat, hogy az EKB vásárolt spanyol és olasz államkötvényeket - vélekedett Rácz Margit, de azt cáfolta, hogy Franciaország lehet az Egyesült Államok után a következő állam, amelyet leminősítenek.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×