eur:
388.92
usd:
363.44
bux:
68130.83
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Újabb csúcson a svájci frank a forinttal szemben

Délután elpattant a húr a devizapiacokon, a svájci frank elképesztő módon erősödik a főbb devizákkal szemben, folyamatosan dönti az új csúcsokat. Az alpesi deviza a forint ellenében is új történelmi csúcsára szárnyalt, már 243 felett is járt az árfolyam. Hat százalékpontos hitelkamat-emelésnek megfelelő hatást gyakorol a magyar devizahiteles háztartások fogyasztására a svájci frank 2008 óta bekövetkezett erősödése londoni felzárkózó piaci elemzők legújabb számításai szerint.

A vártnál rosszabb amerikai makroadatok következtében tovább erősödött a kockázatkerülés.

A frank szárnyalása és az euró zuhanása mögött vélhetően európai fejlemények állhatnak. A Reuters jelentése szerint a 10 éves olasz államkötvények (némethez viszonyított) hozamfelára 335 bázispontra emelkedett.

Vagyis a piacok az amerikai adósságplafonból fakadó problémák látszólagos megoldása után ismét az euróövezeti adósságválságra fókuszálnak, a jelek szerint teljes erőbedobással. A frank már az 1,12-es szint alatt jár az euróval szemben - írta a Portfolio.hu.

Hat százalékpontos kamatemelésnek felel meg a frankerősödés

Hat százalékpontos hitelkamat-emelésnek megfelelő hatást gyakorol a magyar devizahiteles háztartások fogyasztására a svájci frank 2008 óta bekövetkezett erősödése londoni felzárkózó piaci elemzők legújabb számításai szerint.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési és elemző részlegének hétfői tanulmánya szerint "meglehetősen egyértelműnek tűnő" módon ez az egyik oka annak, hogy a kiskereskedelmi kiadások miért csökkentek ilyen jelentősen Magyarországon 2008 óta.

Az elemzéshez fűzött grafikus összehasonlító kimutatás szerint a kiskereskedelmi forgalom Magyarországon a 2008 augusztusában mért szint 95 százaléka alatt van, miközben Lengyelországban közelíti a 115 százalékot, Csehországban pedig nem sokkal marad el az akkori értéktől.

A Morgan Stanley londoni szakértői szerint a hatás "annál is inkább megrázó", mivel a magyar háztartásokon - a balti és a balkáni országokkal ellentétben - 2005 és 2008 között nem lett úrrá "a költekezési láz", így nem volt olyan mértéktelen fogyasztási hullám, amelyet vissza kellett volna fogni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×