eur:
389.27
usd:
361.72
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Matolcsy válaszolt az európai biztosoknak

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter Andor László foglalkoztatásért és Olli Rehn gazdasági és monetáris ügyekért felelős biztosnak írt levelében aggályait fejezte ki az Európai Bizottság Európai Szemeszterben tanúsított eljárásával, különösen a magyar program értékelésének tartalmi elemeivel kapcsolatban - közölte a nemzetgazdasági tárca.

A minisztérium közleménye szerint Matolcsy György a biztosoknak címzett levélben hangsúlyozta: Magyarország számos ponton eltérően vélekedik a nemzeti reformprogramról és a konvergenciaprogramról, mint a Bizottság.

A miniszter azt írta, félrevezető a Bizottság jelentésében szereplő utalás a kötelező magán-nyugdíjpénztári pillér eltörlésére, ugyanis a reform célja nem a költségvetési bevételek növelése, hanem a kötelező magánpillér negatív hatásainak elkerülése, és a teljes államháztartás hosszú távú fenntarthatóságának megteremtése volt.

Matolcsy György hozzátette: szintén hamis benyomást kelthet a Bizottság azon állásfoglalása, miszerint a költségvetési konszolidációt a magyar kormány az időszak végére ütemezi.

A nemzetgazdasági miniszter a levélben kitért az adórendszer átalakításának szükségességére, a foglalkoztatottság növelése érdekében tett intézkedésekre, és a 2011. évi költségvetési cél elérésének biztosítására is.

Matolcsy György ezen túlmenően sajnálatát fejezte ki azért, hogy a Bizottság nem élt a tárca által felajánlott párbeszéd lehetőségével, így a döntéshozóknak nincs kellő idejük felkészülni az Európai Tanács júniusi vitájára; véleménye szerint ez a megközelítés aláássa az egész eljárás hitelességét - ismerteti a tárca közleménye.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×