eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Hátrébb csúszott a forint a svájci listán

Hajszálnyival, de lemaradt a legvonzóbb feltörekvő piaci devizák képzeletbeli dobogójáról a forint. Pedig a Credit Suisse legfrissebb, májusi értékelésében még több pontszámot is kapott a forint, mint egy hónapja, ám ez sem volt elég: most négy deviza is előrébb végzett a 17-es listán.

Rég nem látott kiváló értékelést kapott a forint a Credit Suisse elemzőitől: a május végi adatok alapján összeállított elemzés szerint három pontra becsülték a hazai fizetőeszköz vonzerejét. Ilyen magas értékre tavaly november óta nem volt példa. Javuló teljesítménye sem volt azonban elég ahhoz, hogy megtartsa áprilisban elért dobogós helyezését. A lengyel zloty, az indonéz és indiai rúpia is meg tudta előzni a svájci nagybank rangsorában.

A forint tehát abszolút értelemben növelni tudta vonzerejét az elmúlt egy hónapban, viszont relatív teljesítménye romlott (a többi feltörekvő devizához viszonyítva).

Ez utóbbi fejlemény a forint euróval szembeni árfolyamában is tetten érhető volt. A forint az előző hónap vége óta hat egységet gyengült a közös európai fizetőeszközzel szemben, de a múlt hét folyamán még gyengébb szinteken (271 felett) is járt a kurzus.

Az élen még mindig a brazil reál helyezkedik el (sorozatban már az ötödik hónapja), igaz, a svájci nagybank szakértőinél újabb 0,5 pontot veszített vonzerejéből. Az indiai rúpia lépett fel a dobogó második fokára, míg a lengyel zloty és az indonéz rúpia jelentős javulással kerültek a harmadik pozícióba (holtversenyben).

A svájci nagybank modelljével kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy havi rendszerességgel vizsgálja, hogy 11 piaci, illetve makrogazdasági paraméter alapján milyen értékelés adható a 17 feltörekvő piaci devizának. Minél magasabb pontszám adódik, annál inkább elmondható, hogy a deviza mögötti tényezők annak felértékelődése irányába mutatnak.

A májusi hónap legnagyobb nyertese a Credit Suisse-nél a thaiföldi bát lett, de az indonéz és indiai rúpia is látványosan jobb értékelést kapott a svájci szakértőktől. A lengyel zloty vonzereje egy hónap alatt két ponttal javult (és 2010 márciusa óta először ismét a dobogóra került), ami a CS közgazdászainak indoklása szerint a lengyel gazdaság külső pozíciójának stabilizálódása miatt következett be.

Miért lett vonzóbb a forint?

A 11 vizsgált szempont közül a forint ezúttal is kettő esetében ért el pontokat és kapta meg az összesített három pontot: értékelését javította (két ponttal) az irányadó ráta várható alakulása, és az áprilisi 0,5 pont helyett egy pontot kapott a javuló növekedési kilátásokra

Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×