eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Idén 587 milliárd nettó forintkötvény-kibocsátás az ÁKK-nál

December végéig 587 milliárd forint összegű nettó forintkötvény-kibocsátást tervez az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt., ebből május végéig 126 milliárd forint valósul meg, a tervezett deviza-kibocsátás 4 milliárd euró, ami meg is történt, az összeg megegyezik a lejáró adóssággal - hangzott el az ÁKK csütörtöki tájékoztatóján.

Mind az eredetileg 2011-re tervezett bruttó forintkötvény kibocsátást, mind a lejáró kötvények törlesztési összegét módosította az ÁKK - jelentette ki Borbély László András.

Az általános vezérigazgató-helyettes a kedvező pénzpiaci helyzettel magyarázta a döntést, amely szerint az 1.360 milliárd forintos bruttó kibocsátási tervet 1.625 milliárdra, a lejáró kötvények törlesztési összegét pedig 980 milliárdról 1.038 milliárdra emelte az ÁKK.

Ebből május végig 840 milliárd forint összegű bruttó kibocsátás (a tervezett 62 százaléka) történt, és 714 milliárdot (a tervezett 73 százaléka) fizetett vissza az ÁKK, azaz a nettó kötvénykibocsátás 126 milliárd. Borbély László András megjegyezte azt is, hogy május végéig a bruttó kibocsátáson belül 234 milliárd forintot jelent az aukciók többlet kibocsátása.

Az ÁKK a külföldön kibocsátott dollárkötvényeket euróra váltotta, ezek összege 3 milliárd euró, emellett 1 milliárd euró értékben 7 éves eurókötvényt bocsátott ki - mondta Búzás László üzleti vezérigazgató-helyettes.

Magyarországnak júniusban és októberben 1-1 milliárd eurót kell visszafizetnie, majd az év utolsó két hónapjában további 2 milliárd eurót.

Borbély László András elmondta: jövőre a visszafizetési kötelezettség 5,3 milliárd euró.

Az ÁKK vezetői beszámoltak arról, hogy az EuroWeek pénzügyi hetilap 2010. május-2011. május közötti időszakra meghirdetett díjai közül a legjobb közép-kelet-európai kibocsátói, és a legjobb feltörekvő piaci kibocsátói díját az ÁKK kapta.

Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×