eur:
392.26
usd:
366.78
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Így élénkíthető a lakáspiac

Optimistábbak a lakáspiaci szereplők, az árak további csökkenését már nem várják - mondta az Otthon Centrum elemzője. Déry Attila szerint lassanként a kínálat is szűkülni fog, de még mindig jellemző, hogy a leendő vásárlók bizonytalansága miatt viszonylag alacsony a tranzakciószám.

Az adósmentő csomagról nyilvánosságra került részletek alapján feltételezhető, hogy jelentős árcsökkenés nem lesz a lakáspiacon - mondta az InfoRádiónak az Otthon Centrum elemzője. Déry Attila kiemelte: arra számítanak, hogy a moratóriumok lejárta után várható élénkülés, ezért alapvetően optimistán állnak az év elé.

Az elemző kifejtette: a háztartások várakozásának romlása is közrejátszik abban, hogy jelentős a visszaesés a lakáspiacon, de a finanszírozási lehetőségek szűkülése is szerepet játszik abban, hogy 2008-ról 2010-re csaknem felére esett vissza a tranzakciók száma.

Déry Attila hangsúlyozta: mindkét tényezőnek változni kell. A bankok finanszírozási hajlandósága előtt nagy akadály, hogy a jelenlegi helyzetben nem tudják a fedezeteket érvényesíteni, de ha az adósmentő csomaggal a bankok szempontjából is megnyugtató megoldás születik, akkor ez elhárítható. A háztartások várakozásainak változásához pedig a gazdasági környezet és a makrogazdasági mutatók javulása szükséges - emelte ki.

Az Otthon Centrum olyan késleltetési mechanizmust javasol, amely két évre húzná el a fizetni nem tudó hitelesek lakásainak a piacra juttatását. Ezzel nem csökkennének radikálisan a használt lakások árai. Az elemzés ugyanakkor megjegyzi, hogy a bankoknak meg kell szabadulniuk a rossz hiteleiktől ahhoz, hogy nagyobb aktivitást tanúsítsanak a hitelezésben.

A megcsappant kereslet is fel tudja szívni a jelenleg eladásra kínált új építésű lakásokat, de a bizonytalan gazdasági környezetben utánpótlás hiányában két-három éven belül a kínálat szűkülni fog - vélekedett az elemző.

Tavaly január és idén január között hatszázzal - háromezer-kétszázra - csökkent az eladatlan új lakások száma Budapesten. Az idén átadni tervezett lakások száma kétezer körül mozog. Ebből ötszáz épül a XI., háromszáz a XIV., míg száznyolcvan a XII. kerületben.

A használt lakások piacán a válság előtti - 2007 első negyedévi - ár napjainkig tartó változása a lakástípustól és a település helyétől függően differenciáltan változott. A budapesti téglaházaknál a négyzetméterenkénti ár 300 ezer forintról 280 ezerre csökkent. Ugyanitt a panellakások fajlagos ára 200 ezerről esett 180 ezer forintra.

A vidéki téglaházaknál 190 ezer forintról 180 ezerre esett a négyzetméterenkénti ár, ugyanitt a panel ára 160 ezerről 130 ezerre csökkent.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×