INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Szlovákia gondban: hogyan szerezzenek pénzt az eurómentőövhöz?

InfoRádió / MTI
Szlovákia az állami vagyon privatizációja révén szeretne pénzt szerezni az eurómentőövhöz való hozzájárulásra.

Ezzel a javaslattal Ivan Miklos pénzügyminiszter állt elő. Szerinte ez sokkal jobb megoldás lenne, mint az eredeti terv, miszerint Szlovákia a nemzetközi pénzpiacon kölcsönözné ki az összeget.

"Ha a privatizációból származó pénzt használjuk fel erre a célra, az nem fogja befolyásolni sem az államadósságot sem az államháztartás hiányát" - jelentette ki egy szakmai fórumon a miniszter.

Az eurómentőövhöz 2013 után Szlovákiának 659 millió euróval kell hozzájárulnia. A pozsonyi kormány a közelmúltban döntött hat nagy, állami kézben lévő városi hőerőmű eladásáról, és tervezik a Slovak Telekom távközlési társaság eladását is. Szakértői becslések szerint a privatizációból az államkassza összesen mintegy 1,2 milliárd eurós bevételhez jutna.

Miklos ötlete azonban nem nyerte el a koalíciós partnerek tetszését.

"Fura elképzelés, hogy a szlovák cégek eladásából szerzett bevételt azon bankok nyereségének a megmentésére használjuk fel, amelyek hatalmas kamatokkal kölcsönöztek sok pénzt felelőtlen kormányoknak" - érvelt Richard Sulík, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) elnöke, parlamenti elnök.

Nem tartja jó ötletnek a Híd legfőbb gazdasági szakértője sem, bár nem egészen ellenzi. "Mi azt fogjuk támogatni, hogy a pénzt az államadósság csökkentésére vagy az eladósodott kórházak megsegítésére fordítsuk" - nyilatkozta Ivan Svejna, a Híd alelnöke.

Több gazdasági szakértő azonban támogatásáról biztosította Miklos ötletét.

A címlapról ajánljuk