eur:
393.82
usd:
365.09
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Elindult felfelé az építőipar?

Kissé, 1,7 százalékkal emelkedett februárban az építőipar teljesítménye havi összehasonlításban a januári stagnálás és a decemberi visszaesés után, éves szinten a termelés volumene az előző hónapokhoz hasonló mértékben, 3,4 százalékkal csökkent a kiigazítatlan és a munkanaptényezővel kiigazított adatok szerint is - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

Jelentősen csökkent, mintegy a felére esett a hónapban megkötött új rendelések állománya az egy évvel korábbihoz képest, a jelentős visszaesés részben a 2010 februárjában oktatási, sport és idegenforgalmi épületekre, közmű-, út- és autóút-építésekre kötött nagy értékű szerződések miatti magas bázis következménye.

A KSH megjegyzi, hogy az építőiparban erős a szezonális hatás, tapasztalatok szerint mind januárban, mind februárban egy átlagos hónap termelésének általában mintegy 60 százalékát állítják elő. Februárban a két építményfőcsoport termelése ellentétesen alakult.

Az épületek építése 2,3 százalékkal haladta meg a 2010. februárit, az egyéb építményeké 14,3 százalékkal csökkent. Szezonálisan kiigazított indexek alapján az épületek építése - a januári jelentős visszaesés után - 9 százalékkal magasabb, az egyéb építményeké 3,2 százalékkal alacsonyabb volt a januárinál. Az év első két hónapjában az épületek építése 0,7 százalékkal, az egyéb építményeké 9,9 százalékkal maradt el a 2010. január-februáritól.

Februárban az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése - ami az épületépítési projekt szervezését és az épületek szerkezetépítését tartalmazza - 3,3 százalékkal kisebb volt a 2010. februárinál, a januári 3,8 százalékos bővülés és a decemberi jelentős, 14,6 százalékos visszaesés után.

Az egyéb építmények termelése ötödével csökkent, ezzel szemben a speciális szaképítés ágazaté - amelynek zömét szerelési és szakipari munkák adják - 5,3 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakihoz képest.

A februárban kötött új szerződések volumene 49 százalékkal alacsonyabb volt az előző évinél. Ezen belül az épületek építésére kötötteké 43,9, az egyéb építmények építésére kötött új szerződések volumene 52,8 százalékkal esett vissza. Az év első két hónapjában az építőipari vállalkozások 47,9 százalékkal kisebb volumenű új szerződést kötöttek, mint egy évvel korábban.

Az építőipari vállalkozások február végi szerződésállományának volumene 28,8 százalékkal mérséklődött az egy évvel korábbihoz mérten. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 29,2, az egyéb építményeké 28,4 százalékkal kisebb volt a 2010. februárinál.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×