INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Juncker: nincs pénzügyi akadálya Portugália támogatásának

InfoRádió / MTI
Nincs pénzügyi akadálya Portugália támogatásának, elsősorban politikai jellegű problémát kell kezelni - mondta Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök, az euróövezeti gazdasági és pénzügyminiszterek csoportjának elnöke pénteken Gödöllőn az ECOFIN informális tanácskozása előtt újságíróknak. A portugál pénzügyminiszter biztos benne, hogy országa megkapja a segélyt. A svéd pénzügyminiszter Portugália politikáját bírálta. Spanyolország viszont nem kér segítséget.

Az Európai Bizottság csütörtökön este megkapta Portugália hivatalos pénzügyi segítségnyújtási kérelmét - jelentette be Olli Rehn gazdasági ügyekért és monetáris politikáért felelős biztos pénteken Gödöllőn.

Hozzátette: a bizottság készen áll arra, hogy a Nemzetközi Valutaalappal, az IMF-fel és az Európai Központi Bankkal együtt megkezdje a tárgyalásokat Portugáliával a pénzügyi segítség feltételeiről. Erre a miniszterek várhatóan megadják felhatalmazásukat a budapesti találkozón - jegyezte meg.

Arra a kérdésre, hogy mekkora összegű lehet a segítség annyit mondott: erről is egyeztetni fognak.

Nincs pénzügyi akadálya Portugália támogatásának, elsősorban politikai jellegű problémát kell kezelni - mondta később Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök.

Az Európai Unióban rendelkezésre állnak a Portugália támogatásához szükséges pénzügyi eszközök, ilyen értelemben nincs akadálya az euróövezeti tagország támogatásának, ugyanakkor egyetértésre kell jutnia az ország politikai erőinek a célokról - tette hozzá.

Juncker hangsúlyozta: a GDP arányos államháztartási hiányt 2012-ben 4,6 százalékra, 2013-ben két százalékra kell leszorítani, ebben kell megállapodniuk a parlamenti erőknek.

Fernando Teixeira dos Santos portugál pénzügyminiszter a tanácskozása előtt azt mondta: minél gyorsabban egyezségre kell jutni a Portugáliának nyújtandó pénzügyi támogatásról, ennek összege és nyújtásának időtartama még bizonytalan.

"Biztos vagyok benne, hogy megkapjuk a segélyt" - jelentette ki újságíróknak, és hozzátette: Portugália képes lesz teljesíteni vállalásait. Azt mondta, bízik a küszöbön álló egyeztetések sikerében.

A miniszter ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a támogatás kérdését megnehezíti a portugál belpolitikai helyzet, mivel az országot ügyvezető kormány irányítja, és az egész országnak kell vállalásokat tenni, nemcsak a kormánynak. A támogatás összegéről azt mondta, erről még korai beszélni, értékelni kell, mennyi pénzre van szükség.

Anders Borg: Felelőtlen politikát folytattak

A svéd pénzügyminiszter bírálta Portugália politikáját. Szerinte az ország válságos pénzügyi helyzetét már hónapokkal ezelőtt kezelni kellett volna, és úgy vélte, hogy a késlekedés több ezer munkahely elvesztésébe került.

Hónapok óta nyilvánvaló, hogy Portugáliának segélyprogramra van szüksége, és sokkal jobb lett volna, ha ezzel normális körülmények között lehetett volna foglalkozni - mondta Anders Borg. Õ volt az első olyan pénzügyminiszter, aki bírálta Portugália politikáját.

Anders Borg utalt arra, hogy Portugália választások előtt áll, az országnak ügyvezető kormánya van. Úgy fogalmazott, sok EU-tagállamnak nem tetszik a jelenlegi helyzet, hiszen az ország megsegítésének kérdéséről már késő ősz óta szó esett különböző tárgyalásokon. "Nagyon világossá kell tennünk, hogy több területen felelőtlen politikát folytattak Portugáliában" - jelentette ki.

Leszögezte, hogy a segélyprogramról folytatandó tárgyalásokba a portugál kormányon kívül nyilvánvalóan be kell vonni az ellenzéket is. Azt mondta, hogy a portugál belpolitikai patthelyzet miatt "nyilvánvalóan sok időt vesztegettünk el"; és ez a több ezer munkahelybe került Portugáliában és Európában.

Spanyolország nem kér pénzügyi segítséget

A spanyol pénzügyminiszter kizárta, hogy országa pénzügyi segítségért forduljon az Európai Unióhoz.

Elena Salgado Mendez az uniós pénzügyminiszterek gödöllői tanácskozása előtt újságíróknak azt mondta: erre nincs szükség, mivel Spanyolország egy reformcsomag közepén van, amelynek megvalósítása sikeresen halad.

Reményei szerint Portugália lesz az utolsó az EU-tagállamok közül, amelyik külső pénzügyi segítségre szorul.

A címlapról ajánljuk