eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Szócska Miklós: Tavaly több orvos hagyta el Magyarországot, mint amennyien végeztek

Több orvos hagyta el tavaly Magyarországot, mint amennyien végeztek. Az elvándorlás, a munkaerőhiány nemcsak magyar probléma. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár azt mondta, Európában a következő 10 évben 1 millió egészségügyi dolgozó hiányzik majd.

 Magyarországon nagyjából 1500 orvos és 3400 egészségügyi szakdolgozó hiányzik a rendszerből - derült ki az egészségügyi államtitkárság háttéranyagából. Eszerint a helyzet kritikus, ami már az ellátás biztonságát is fenyegeti. A statisztikák szerint tavaly több orvos keresett külföldön munkát, mint amennyien frissen végeztek. A bér az elsődleges szempont, de lényegesek a munkakörülmények is - mondta Szócska Miklós, egészségügyért felelős államtitkár. Az InfoRádió kérdésére elmondta, dolgoznak különböző életpálya modelleken.

Magyarországra külföldről jóval kevesebben jönnek dolgozni, mint amennyien elmentek. Friss adat nincs. 2008-ban az összes orvos kevesebb, mint 4 százaléka volt külföldi. A nővéreknél még ennél is rosszabb az arány. Az egészségügyi miniszterek informális tanácskozására készült átfogó, nemzetközi kutatás a migrációról. Ebből kiderült: a jövedelemkülönbségen és a munkakörülményeken kívül szerepet játszanak a karrier és továbbképzési lehetőségek, a társadalmi elismertség is. Az Egyesült Királyságban kapott a legtöbb külföldi orvos munkát: arányuk csaknem 37 százalék volt 2008-ban.

Szócska Miklós államtitkár azt mondta, uniós szinten a következő 10 évben már egymillió dolgozó hiányozhat az egészségügyből, ezért folyamatosan napirenden kell tartani a kérdést.

Az egészségügyi államtitkár azt mondta, az unió tagállamaitól közös fellépés várható. A téma szóba került az egészségügyi miniszterek informális ülésén is, de a döntésre, a konkrét intézkedésekre még várni kell. A kérdés azért is nehéz, mert az egészségügyi szakemberek külföldi munkavállalásakor a munkaerő szabad áramlása, és az azonos egészségügyi ellátáshoz jutáshoz való esélyegyenlőség ütközik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×