eur:
400.87
usd:
366.6
bux:
74278.8
2024. október 11. péntek Brigitta

Egyeztet a szaktárca a sertéságazat stabilizálása érdekében

A megnövekedett takarmányárak és más kedvezőtlen gazdasági körülmények miatt tartott figyelemfelhívó demonstrációt a Magyar Sertéstartók Szövetsége szerdán Budapesten. A Vidékfejlesztési Minisztérium azt hangsúlyozta: folyamatosan egyeztetnek a szakmai és érdekvédelmi szervezetekkel a sertéságazat stabilizálása érdekében.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerdán a tüntetés után kormányszóvivői tájékoztatón bejelentette: a kabinet szerdai ülésén tárgyalt az agrár forgóeszköz hitelprogram elindításáról, ezt várhatóan a banki termékek április végi elkészülte után vehetik igénybe a gazdálkodók. A 15 milliárd forintos agrár forgóeszköz hitelprogram pénzügyi forrásait a gazdálkodók elsősorban takarmányvásárlásra fordíthatják.

Az agrár forgóeszköz hitelprogramban lévő forrást a gazdálkodók 1-50 millió forint közötti összegben vehetik igénybe. A termeltetők maximum 250 millió forint összeghatárig igényelhetnek kölcsönt a 15 milliárd forintból. A kamat mértéke 7,5 százalék, a futamidő pedig három év.

A Magyar Sertéstartók Szövetsége a sertéstartók tarthatatlan helyzetére kívánta felhívni a figyelmet a budapesti Kossuth térre szervezett szerdai demonstrációján. A szövetség petíciót adott át a demonstrálók nevében a Vidékfejlesztési Minisztérium képviselőjének. A tiltakozáson mintegy 50-60 állattartó volt jelen.

Sákán Antal, az MSSZ elnöke a demonstrálók előtt kijelentette: jelenleg a sertéstartók a megnövekedett takarmányárak és más kedvezőtlen gazdasági körülmények miatt csak veszteségtermelésre képesek. Az élő sertés kilóját jelenleg 370-380 forintért lehet előállítani, míg az állattartóktól a felvásárlók 310-315 forintért veszik. Ezért több ezer vidéki gazdálkodó hagyhat fel a sertéstartással, és emiatt sok ezer munkahely is megszűnhet.

A kialakult helyzet miatt több százezer sertés tűnhet el a hazai piacról, helyettük további import alapanyag érkezik majd az országba - vélekedett Sákán Antal.

A Magyar Sertéstartók Szövetségének elnöke egyben azonnali intézkedésként forgóeszközhitelt és államilag felvásárolt takarmány biztosítását kérte az agrárkormányzattól. A Vidékfejlesztési Minisztérium képviselőjének átadott a petícióban többek között szerepelt, hogy az idei évre járó állatjóléti támogatásokat azonnal fizesse ki az MVH.

Továbbá kérik a demonstrálók azt is, hogy azonnal hirdessék meg a múlt év májusa óta felfüggesztett gyógyszer- és állati hullamegsemmisítési támogatásokat, és azokat 30 napon belül juttassák el a gazdálkodóknak.

A petícióban hangsúlyos helyen szerepel, hogy a vidékfejlesztési tárca háttérintézményein keresztül - Concordia, TIG - biztosítson azonnal hozzáférhető, hat hónap alatt kifizethető gabonát azoknak az állattartóknak, akiknek nincs pénzük a hosszú válság miatt takarmányra.

Magyar Állattenyésztők Szövetsége szerdán közölte, hogy a hazai sertéstenyésztés válságának enyhítése érdekében a szakmai szervezetek folyamatosan tárgyalnak a szakminisztériummal; részt vesznek valamennyi, e témával kapcsolatos bizottsági munkában, egyeztetésen és a tárcával közösen ágazati stratégiát dolgoztak ki. Õk is úgy vélték, hogy a stratégia kidolgozását a sertéságazat válsága tette szükségessé, mivel a takarmányköltség drámai emelkedése miatt veszteséges a termelés. A felvásárlási árakat emelkedő tendencia jellemzi ugyan az utóbbi időszakban, de még mindig 15-20 százalékkal az önköltség alatt lehet az élősertéseket értékesíteni.

A sertéstartóknak nincs tartalékuk, így önerőből nem tudják átvészelni, amíg a hízók eladásából újra jövedelem képződik - hangsúlyozták szerdai közleményükben.

A Vidékfejlesztési Minisztérium szerdán közölte, hogy a tárca összesen 7,035 milliárd forintot biztosít ez évre az állatbetegségek megelőzésével és leküzdésével kapcsolatos támogatásokra. Ebből az összegből 1,35 milliárd forint jut a baromfitartóknak, 5,685 milliárd forint pedig egyéb állatfajokra, köztük a sertéstenyésztők támogatására.

A tárca a szerdai tüntetés kapcsán hangsúlyozta azt is, hogy az új kormány, hivatalba lépése óta folyamatosan egyeztet a szakmai és érdekvédelmi szervezetekkel, politikusokkal és szakemberekkel itthon és az Európai Unió hivatalos fórumain, hogy a sertéságazat versenyképességének és jövedelmezőségi viszonyainak stabilizálását segítse.

A Vidékfejlesztési Minisztérium hangsúlyozta: határozott törekvése, hogy a sertéstenyésztőkön segítsen, az ágazat gondjait mérsékelje.

A közlemény emlékeztet: ennek eredményeként a minisztérium számos döntést hozott. A hivatalba lépése óta egyebek mellett 405 milliárd forintot fizetett ki a gazdáknak a Magyar Vidékfejlesztési Hivatalon keresztül közvetlen és vidékfejlesztési támogatásokra. Az agrártárca az idén a tavalyinál jóval nagyobb összeget, összesen 47 milliárd forintot biztosít állattenyésztési feladatokra.

A 2010. második felében kényszerű módon leállított, állattenyésztéshez kapcsolódó támogatási jogcímeknél (állatbetegségek megelőzése, állati hulla elszállítása) az előző kormányzat messze a valós igények alá tervezte a forrásokat. Ezekre a 2011. évi költségvetésben 9,5 milliárd forintot biztosít a VM úgy, hogy a 2010. évi igényeket visszamenőleg is kifizeti. A sertéstartók állatjóléti támogatására az EU által megengedett legmagasabb összeget, 6 milliárd forintot ad a tárca 2011-ben.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Csík János a döntéséről: muszáj lassítanom, tele van a testem csavarokkal

Csík János a döntéséről: muszáj lassítanom, tele van a testem csavarokkal

Nem hagyja abba a zenélést, csak a saját, kicsit lassabb tempójában folytatja tovább - mondta az InfoRádióban Csík János. A Kossuth-díjas zenész, a Csík zenekar alapítójának életében ezzel egy meghatározó időszak zárul le, a nevét viselő együttes 2025-től Gál Tiborral folytatja a munkát. Csík János hangsúlyozta: nem zenekaron belüli feszültség miatt hozta meg a döntését a kilépésről, minden taggal baráti viszonyt ápol, és a jövőben is szívesen lép fel majd vendégművészként a Csík zenekarral.

Orbán Viktor péntek reggel: a szerdai strasbourgi vita "rock and roll" volt

Interjút adott Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádiónak péntek reggel. Szerinte Strasbourgban annak a bejelentése történt meg szerdán, hogy meg akarják buktatni a magyar kormányt, és azt is megmondták, ki vezesse. De Orbán Viktor bejelentette "az ellenállást". Meghirdette a 2025-ben reményei szerint 3-6 százalékos gazdasági növekedést szavatoló gazdasági stratégiát, 3 elemet fel is fedett.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.11. péntek, 18:00
Lánszki Regő
az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, országos főépítész
Ennyivel fog növekedni évente az akkumulátoros energiatárolók piaca Európában

Ennyivel fog növekedni évente az akkumulátoros energiatárolók piaca Európában

Az európai napelem és akkumulátoros energiatárolás gyors fejlődése új lehetőségeket teremt mind a megújuló energia fejlesztőinek, mind az ipari és kereskedelmi fogyasztóknak, de egyúttal jelentős kihívásokkal is jár. A negatív áramárak megjelenése és a hálózati kapacitások szűkössége olyan problémák, amelyek befolyásolhatják az ágazat növekedését. Ezeknek a kihívásoknak a megoldása érdekében kritikus, hogy az ösztönző rendszereket helyesen alakítsák ki, és hogy a hálózati díjak olyan magatartást ösztönözzenek, amely támogatja a megújulók integrációját. – mondta Jan Osenberg, a SolarPower Europe Senior Policy Advisora a Portfolio Energy Investment Forumon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 11. 09:37
×
×
×
×