eur:
387
usd:
358.76
bux:
68917.55
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác

Kopint-Tárki: a GDP idén 1,2, jövőre 3,0 százalékkal nő

A Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet 2010-ben változatlanul 1,2 százalékos GDP növekedésre számít, amely 3,0 százalékosra gyorsulás jövőre - hangzott el az intézet keddi budapesti tájékoztatóján, ahol bemutatták az új konjunktúra jelentést.

Az infláció a korábban várt 5,0 százalék helyett 4,9 százalék lesz 2010-ben, jövőre 3,9 százalékra süllyed. A Kopint-Tárki kutatói azt várják, hogy decemberben nem változik az 5,50 százalékos alapkamat, amely a jövő év végére 5,0 százalékra csökken.

A kormány által várt GDP arányosan 3,8 százalékos államháztartási hiány megvalósítható az idén, és a 2,9 százalékos deficit lesz jövőre.

Egy eurót átlagosan 275 forinton jegyeznek 2010 átlagában, ami megegyezik az intézet októberi prognózisával, és 2011-ben is 275 forintos euró árfolyam várható.

"Erre az évre a Kopint-Tárki a konszenzusnak megfelelő 1,2 százalékos GDP növekedést jelez, bár a kormány még mindig nem változtatott 0,8 százalékos prognózisán, úgy látszik, ott felejtették az előrejelzést" - közölte Palócz Éva.

Bár a Kopint-Tárki fenntartja a 2011-re vonatkozó GDP prognózisát, amely 3,0 százalékos növekedést jelez, a korábbinál több, lefelé mutató kockázati tényezőt lát - mondta az intézet vezérigazgatója. Palócz Éva figyelmeztetett a magyar adósság további leminősítésének veszélyére, illetve Magyarország nemzetközi megítélésének romlásának következményeire.

Ha egy ország által kibocsátott hosszú, öt illetve tíz éves állampapírok hozama lényegesen meghaladja a rövid lejáratú papírokét, akkor a piac azt jelzi, hogy a rövidtávú stabilizációs intézkedések önmagukban nem elegendőek a hosszabb távon alacsony államháztartási deficit fenntartásához, ehhez strukturális reformok szükségesek - magyarázta Palócz Éva. Jelenleg a hosszabb állampapírok hozama nyolc százalék, míg az egy éves kötvénynél hat százalékos, a három hónapos diszkont kincstárjegynél hat százalék alatti hozamot hajlandó megfizetni a piac - tette hozzá.

A GDP jövő évi várható alakulását elemezve az intézet vezérigazgatója elmondta: a magánfogyasztás 2,5 százalékkal bővül, a közösségi fogyasztás kismértékben, egy százalékkal visszaesik (miközben a kormány ennél jóval nagyobb visszaesést prognosztizál.) A beruházások várható növekedési üteme négy százalék.

Az Európai Unió új tagországaiban 2-4 százalékos növekedés várható jövőre, a Kopint-Tárki átlagosan 3,0 százalékos GDP bővüléssel számol - hangsúlyozta Bartha Attila kutatási igazgató.

A világkereskedelem az idei 14 százalékos növekedés után jövőre hét százalékkal bővül - emelte ki az egyik legfontosabb, konjunktúrára ható mutatót Nagy Katalin vezető kutató. A szakértő szerint Németországban, ahol a gazdasági növekedés idén 3,5 százalék lesz, továbbra is optimista az üzleti hangulat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Több mint ezer vendégmunkást küldtek el az iváncsai akkumulátorgyárból, de nem történt elbocsátás

Lefelezik az iváncsai akkumulátorgyár dolgozóinak létszámát, igaz, a dél-korai SK Innovation üzemében csak a kölcsönzött munkaerőtől válnak meg – mondta az InfoRádióban Székely Tamás, a Magyar Vegyipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége elnöke. Fónagy János parlamenti államtitkár közölte: az elküldött dolgozók máshol kapnak munkát, a megélhetésük biztosított lesz.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.14. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 13. 20:34
×
×
×
×