eur:
388.93
usd:
361.35
bux:
68581.3
2024. május 7. kedd Gizella

K&H: a válság eltérően befolyásolta a különböző ágazatokat

A válság elmúlt két éve a gazdaság minden szereplőjét nehézségek elé állította, az egyes ágazatoknak azonban eltérő kihívásokkal kellett szembenézniük - közölte a K&H 700 mikro-, kis- és középvállalkozás megkérdezésén alapuló felmérése alapján.

A mikro-, kis- és középvállalkozások vezetői arról kérdezték, hogyan befolyásolta a recesszió a cég működését, és milyen intézkedéseket hoztak ennek hatására.

Az eredmények azt mutatják, hogy miközben a legnagyobb problémát a forgalom csökkenése jelentette, az ipari és a kereskedelmi cégek a költségcsökkentések mellett gyakrabban alkalmaztak leépítést, szemben a mezőgazdasági és a szolgáltató szektorral, ahol a munkaerő helyett inkább a költségek és beruházások csökkentése volt a leggyakoribb megszorító intézkedés.

Az elmúlt két év során a megrendelések, a forgalom visszaesése jelentette a legnagyobb problémát a hazai vállalkozások számára, átlagosan 88 százalékuk jelezte ezt. Ezt követően a vevők nemfizetése volt a második leggyakoribb teher: a vállalkozások mintegy fele szembesült ezzel a problémával. Likviditási nehézségeket a kkv-k 37 százalékának okozott a recesszió.

A nehézségek hatására a vállalkozások túlnyomó többsége megszorító intézkedést vezetett be: elsődlegesen a költségek csökkentését alkalmazták a cégek, ezt követően pedig szektortól függően a beruházások elhalasztása vagy a leépítés mellett döntöttek a vállalkozások.

A kkv vezetők elmondása alapján elsősorban az ipari és kereskedelmi cégeknél alkalmazták nagyobb arányban a munkaerő elbocsátást a költségek csökkentése érdekében, itt a cégek durván fele kényszerült megválni dolgozói egy részétől. Eközben a szolgáltató és a mezőgazdasági szektorban az átlagnál kisebb arányban történt leépítés, itt a vállalkozások harmada vált meg dolgozói egy részétől.

Címlapról ajánljuk
Hortay Olivér az üzemanyagár-csökkenésről: a miniszter „puha eszközökhöz” nyúlt, ami bevált

Hortay Olivér az üzemanyagár-csökkenésről: a miniszter „puha eszközökhöz” nyúlt, ami bevált

Az adótartalom nem magyarázza a regionális eltéréseket a benzin és a gázolaj árát illetően, inkább az árrésekben jelentkező különbség okozott némi kontrasztot – mondta az InfoRádióban a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. Energia- és Klímapolitikai üzletág vezetője. Hortay Olivér hozzátette: magyar szempontból kedvező fejlemény, hogy a szomszédos országok átlagáraihoz képest már kevesebb, mint egyszázalékos a differencia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×