eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Putyin bírálja a Molt

Vlagyimir Putyin az uniós szabályozás megsértésének tekinti, hogy az orosz Surgutneftregas (Szurgutnyeftyegaz) nem gyakorolhatja tulajdonosi jogait a Molban, noha 21,2 százalékos részvénycsomaggal rendelkezik.

Az Interfax orosz hírügynökség szerint Putyin a legnagyobb német vállalatok vezetőivel tartott találkozón kijelentette: "A legnagyobb kőolajtermelő magánvállalatunk, a Surgutneftegas megvette a magyar Mol 20 százalékát. Mindent elkövetnek, hogy képviselőit kiszorítsák, ne engedjék be őket a társaság vezető testületeibe, és ez megszeg minden törvényt és szabályt".

Igor Szecsin, az energetikáért felelős orosz miniszterelnök-helyettes szintén pénteken, Moszkvában, újságírók kérdéseire válaszolva azt mondta: "Abban állapodtunk megy Magyarországgal, hogy a fennálló európai szabályozás alapján együttműködünk, tekintettel arra, hogy a vállalt kötelezettségeknek megfelelően meg kell védeni a befektetőket". Szecsin azt mondta, Moszkva együttműködést szeretne látni, amely összhangban áll az európai szabályozással és megfelel minden Mol-részvényes érdekeinek.

A Surgutneftegas 2009 tavaszán vette meg az osztrák OMV-től a Mol 21,2 százalékos pakettjét 1,4 milliárd euróért, amit a Mol barátságtalan lépésnek tekintett.

Jó ideje szárnyra kapott a hír, hogy a magyar állam megvásárolná a pakettet, s ezt ugyan magyar részről hivatalosan többször cáfolták, a kérdés a jelek szerint terítéken van. Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter egy televíziós interjúban elmondta: a magyar állam kifejezte az orosz és más kormányoknak, nem érdekelt abban, hogy olyan stratégiai jellegű magyar vállalatban, mint a Mol, meghatározó külföldi tulajdon jöjjön létre. A miniszter e heti moszkvai tárgyalásain is szó volt a kérdésről. Az orosz fél azonban a jelek szerint nem hajlik az eladásra, és november elején Szecsin az Európai Unió közbenjárását kérte a részvénycsomag körüli helyzet megoldásához, ahhoz, hogy a Szurgut élhessen tulajdonosi jogaival.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×