eur:
399.01
usd:
364.64
bux:
74011.67
2024. október 10. csütörtök Gedeon

Erősödött a forint

Viszonylag nagy ingadozás mellett erősödött a forint szerdán: az eurót délután 275,29 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a kedd délutáni 276,16 forint után.

A forint árfolyama 274,50 és 276,10 forintos euró jegyzések között ingadozott, követve a nemzetközi hangulat, az euró/dollár árfolyam alakulását. Hasonlóan alakult a lengyel zloty árfolyama is, 3,9545 és 3,9815 zloty közötti euró jegyzésekkel.

Az euró/dollár és az euró/svájci frank árfolyam stabilizálódott keddről szerdára virradóra, de az európai kereskedés kezdete után a délelőtti órákban az euró ismét meredeken gyengült a két, válságos időkben hagyományosan befektetési menedéknek tekintett devizával szemben.

Délelőtt az ír mentőcsomag és a koreai feszültség eszkalálódása által keltett aggodalmak még elég erősnek bizonyultak ahhoz, hogy kioltsák számos pozitív európai makrogazdasági adat, például az ifo német gazdaságkutató intézet szerdán közzétett hangulatindexének pozitív hatását. Az ifo novemberi üzleti hangulatindexe a várnál nagyobb mértékben emelkedett és elérte a válság előtti szintet.

Az aggodalmakat a szuverén adósságszolgálati problémák terjedéséről az euróövezet perifériáján csak tovább fűtötte az, hogy szerdára virradóra a Standard and Poor's "AA mínusz"-ról két fokozattal "A"-ra csökkentette az ír szuverén adósság besorolását.

A szerdán délután közzétett néhány kedvező amerikai makrogazdasági adat - a heti munkanélküliségi kérelmek több mint két éve legalacsonyabb száma, valamint a személyi jövedelmek és kiadások növekedése - azonban már enyhítette a kockázatkerülést, és megnyitotta az utat a dollár gyengülése előtt.

Az euró a szerdára virradóra tartott 1,34 dollár körüli árfolyamról nap közben 1,33-ra, két havi mélypontra gyengült, majd délutánra ismét megközelítette az 1,34-es jegyzéseket. A svájci frankkal szemben az euró 1,333 svájci frank árfolyamról a délelőtt folyamán 1,3260-re gyengült, délután pedig 1,33 feletti jegyzésekre erősödött vissza.

A dollárt 205,80 forinton jegyezték szerdán délután 1,3384 dolláros euró jegyzés mellett, szemben a kedd délutáni 205,59 forintos és 1,3450 dolláros jegyzésekkel.

A svájci frank jegyzése 207,30 forint 207,82 forint, száz japán jen jegyzése pedig 246,92 forint 248,11 forint után.

Címlapról ajánljuk
Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Az elmúlt 23 év második legnagyobb költségvetési többlete jött össze idén szeptemberben, a Pénzügyminisztérium előzetes gyorstájékoztatója szerint ugyanis több mint 234 milliárd forintos pluszt mutatott a kilencedik hónapban az államháztartás egyenlege. Az InfoRádó Csiki Gergelyt, a Portfolio elemzőjét kérdezte a számok hátteréről.

Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: "ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament"

Szerdán - az árvíz miatt három hét késéssel - több órán keresztül vitáztak az Európai Parlament plenáris ülésén a magyar EU-elnökségi programról, illetve Orbán Viktor európai szerepéről, kormányzásáról. A heves szóváltásokkal tarkított vitát Orbán Viktor szavai zárták.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.10. csütörtök, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Itt az új történelmi csúcs Amerikában

Itt az új történelmi csúcs Amerikában

Az ázsiai tőzsdéken vegyes mozgásokat láttunk ma, a kínai piacon folytatódott a stimulus-rali utáni korrekció, míg mas ázsiai piacok emelkedtek. Ami az európai tőzsdéket illeti, itt szintén vegyes mozgások látszottak a nap első felében, majd délutánra elkezdett javulni a hangulat. Megérkezett ma a Fed jegyzőkönyve, amiből kiderült, hogy a szeptemberi 50 bázispontos kamatvágás során nem volt teljes az egyetértés a döntéshozók között azzal kapcsolatban, hogy mennyire legyen agresszív a csökkentés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×