eur:
399.35
usd:
364.16
bux:
74284.77
2024. október 9. szerda Dénes

Bankadónyit spórolhatunk a kötelező biztosításon

Több mint 26 milliárd forinttal fizethetnek kevesebbet jövőre a hazai autósok kötelező biztosításukra, ha a várakozásoknak megfelelően idén túllépi a két milliót a váltók száma. A Netrisk.hu elemzése alapján ennél jóval több, legalább három millió járműtulajdonos járna jól az átszerződéssel - az elérhető megtakarítás így országosan meghaladja a biztosítókat terhelő bankadó mintegy 39 milliárd forintos összértékét is. Az áresésre jellemző, hogy a flottáknak kínált, elméletileg kedvezményes díjaknál is olcsóbb lehet most az egyénileg megkötött kötelező.

A piacvezető Netrisk.hu biztosítási portálon november elseje óta több mint 3,3 millió díjszámítást végeztek. Ebből 3,1 millió esetben találtak az ügyfelek a jelenleginél kedvezőbb kötelező biztosítási ajánlatot.

Az átlagosan is 13 ezer forint feletti megtakarítás alapján az idei kampányban várható, akár több mint két millió váltó rekordösszeggel, összesen több mint 26 milliárd forinttal csökkentheti kötelező biztosítása költségeit. Az elérhető maximális megtakarítás ennél is jóval nagyobb, hiszen ha mind a három milliónál több autós, aki ezzel jól jár, átkötné kgfb szerződését, a spórolás országosan meghaladná a biztosítókat terhelő bankadó 39 milliárd forintos összértékét is.

Az autósokért folyó árversenyt jellemzi, hogy a Netrisk.hu számításai szerint az idén sok esetben még cégek is jobban járnak, ha egyéni ügyfélként kötnek új kötelező biztosítást. A flották kgfb díjának kiszámítása jóval bonyolultabb, mint az interneten elvégezhető egyéni tarifálások, ugyanúgy elkerülhetetlenek a pótdíjak, és ma már a meghirdetést követően - a korábbi gyakorlattól eltérően - semmilyen további, egyedi kedvezmény nem érvényesíthető.

Nehezebbé teszi az ajánlatok összehasonlítását, hogy a biztosítók eltérően állapították meg a személygépkocsik esetébe a díjszámítás alapját jelentő motorteljesítmény (KW) sávokat. Ráadásul - az egyéni díjszámításokkal szemben - a magas bonus fokozat nem, vagy csak kisebb mértékben érvényesíthető.

Így fordulhat elő, hogy egy flottás szerződés esetében egy 51 kW-os személygépkocsi kötelező biztosításának éves díja 66 144 forint, míg pár perces tarifálást követően a Netrisk.hu portálon 18 424 forintos ajánlatot is találunk A0-s bonus-malus fokozat mellett.

Ráadásként, a fenti flottás díjnál 14 biztosítóból 13 kínál egyénileg kedvezőbbet. Egy vontató éves flottás alapdíját nézve pedig már több százezer forint megtakarítás is elérhető, hiszen a 600 ezer forintot meghaladó flottás tarifával szemben a legolcsóbb egyedi ajánlat a 200 ezer forintot sem éri el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: álljanak a béke mellett!

Orbán Viktor: álljanak a béke mellett!

Éles hangon válaszolt a magyar kormányfő az EU-elnökségi programbeszédére reagálók felszólalásaira. Kritizálta az Európai Bizottság elnökét és a néppárti frakció vezetőjét is. Kitért arra is, hogy Nyugat-Európában hány orosz dolgozik országonként, és hogy miként kereskednek "fedett módon" az oroszokkal EU-tagállamok.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Vihar előtti csend a tőzsdéken

Vihar előtti csend a tőzsdéken

Emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, míg Ázsiában vegyes mozgásokat láttunk ma reggel. Ami az európai tőzsdéket illeti, itt csak minimálisak az elmozdulások. A gazdasági adatokat tekintve, ma a német külkereskedelmi mérleggel és Japán gépipari rendelésállományával indult a nap, majd délután az Egyesült Államokban a jelzáloghitel-igénylések számának változásáról vallanak, míg a Fed jegyzőkönyve betekintést nyújt a központi bank monetáris politikájának jövőbeni alakulásába.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×