eur:
399.29
usd:
363.94
bux:
74175.47
2024. október 8. kedd Koppány

Fellegi: a jövő év közepéig teljes egészében megújítják a közbeszerzési rendszert

A kis- és középvállalkozások támogatása, segítése a kormány fő célkitűzései között szerepel - mondta a nemzeti fejlesztési miniszter a kis- és középvállalkozások szerepe a Strukturális Alapok támogatási rendszerében című nemzetközi konferencián Budapesten. Fellegi Tamás szerint növelni kell a kkv-szektor jelenlétét a közbeszerzési eljárásokban is.

 A kormány által elképzelt gazdasági ösztönzésben fő szerepet kívánnak adni a kis- és középvállalkozásoknak - mondta a nemzeti fejlesztési miniszter. Fellegi Tamás leszögezte: a magyar kkv-szektor adja a munkahelyek kétharmadát, ugyanakkor például az exportban mindössze egyharmadnyi a részesedésük.

A miniszter felsorolta azokat az intézkedéseket, amelyeket a vállalkozások versenyképességének javítása érdekében tett a kormány, mint például a társasági adó csökkentése, az adónemek számának csökkentése, a bürokrácia lefaragása, és a közbeszerzési eljárások egyszerűsítése. Fellegi Tamás szerint az Új Széchenyi-Terv megindítása kifejezetten a kis- és középvállalkozásokat célozza, hogy ezek a cégek forráshoz jussanak, amivel a likviditásuk nőhet.

A tárcavezető hangsúlyozta: növelni szeretnék a közbeszerzési eljárásokban a kkv-szektor lehetőségeit, ennek érdekében egyszerűsítik a közbeszerzést, csökkentik a kötelező mellékletek számát, és 60 napról 45 napra szűkítik a kifizetések idejét. A tavalyi adatok szerint a kkv-szektor mindössze 35 százalékban szerepelt közbeszerzésekben, míg az Unióban ez az arány 70 százalék. A miniszter megígérte: a jövő év közepéig teljes egészében megújítják a közbeszerzési rendszert. Az Európai Bizottság Regionális Politikai főigazgatója a konferencián azt mondta: az EU külön figyelmet szentel a kis- és középvállalkozóknak, mivel a vállalkozások 99 százalékát, a munkahelyek legalább kétharmadát ez a szektor adja. Nicholas Martyn hozzátette: a 2000-2006-os időszakban a támogatások több mint 80 százalékát a kkv-k kapták, és a mostani 2007-2013-as időszakban továbbra is kiemelt cél ezen vállalkozások ösztönzése.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Strasbourgban: "az EU-nak változnia kell"

Kedd délután órákon át faggathatják újságírók a magyar miniszterelnököt egy nappal azelőtt, hogy bemutatja Magyarország EU-elnöki programját a plenáris ülésen. Szólt a gazdasági versenyképességi megoldási terveiről, illetve a migrációs javaslatról. Szorgalmazta a schengeni csúcs létrehozását és a háború lezárása felé is javasolt lépéseket. Részletesen szólt Ukrajnával kapcsolatos álláspontjáról, és arról is, mi történik Európában két nappal az amerikai elnökválasztás után.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×