eur:
389.29
usd:
362.56
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Tudja meg, mennyivel tartozik az OTP Lakáslízing rekordadósa!

Idén nyáron a magánszemélyek részére megszűnt a deviza alapú jelzáloghitelezés hazánkban. Lakáslízing esetében viszont továbbra is lehetőség van euró alapú finanszírozásra. A Pénzcentrum.hu az OTP Lakáslízing ajánlatai alapján kiszámolta, hogy a lízing igénybevételével havi szinten mennyivel járnak jobban az ügyfelek egy azonos kamatozású lakáshitelnél, illetve, hogy az euró alapú finanszírozás milyen árfolyamszint alatt éri meg. Az írásból kiderül, hogy mennyivel tartozik az OTP Lakáslízing rekordadósa, szeretik-e a terméket a luxusnyugdíjasok, illetve, hogy mi lesz az értékesítési partnerekkel.

Az év első hat hónapjában 9 ezer lakás kapott használatbavételi engedélyt és 10 ezer új lakásra adtak ki építési engedélyt. A használatba vett lakások száma százalékkal, az új engedélyeké 41 százalékkal alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában. A lakáslízing egy viszonylag új termék a piacon olvasható a penzcentrum.hu portálon.

A lakáshitel még jóval nagyobb arányt képvisel, de a lízing részesedése növekvő (az OTP-nél az első félévben a deviza alapú lakásfinanszírozások már több mint 12 százaléka lízing volt).

"Bár az OTP Lakáslízing forint és euró alapon is finanszíroz, az eddigi tapasztalatok alapján az utóbbi időben inkább forint alapú kérelmek benyújtása volt a jellemző, holott az euró alapú finanszírozás a jelenlegi kamatfeltételek mellett alacsonyabb törlesztő részletet biztosít" - mondta Dr. Dunavölgyi Mária vezérigazgató.

A finanszírozó úgy véli, hogy hazánkban belátható időn belül bevezetésre kerülhet az euró, amikor is a mai forint hitelek átváltásra kerülnek euróra, s a majdan i átváltási arány ma még nem ismert. Az euró alapú hitelek törlesztő részletei azonban az áttéréskor sem fognak megváltozni, hiszen azok euróban maradnak.

Az euró alapú finanszírozás tehát átgondolt döntés esetén olcsó és biztonságos finanszírozást jelent az ügyfél számára. Addig is az ügyfél védelmét szolgálhatja, ha megtakarítja azt a különbséget, amit az alacsonyabb kamaton nyer havonta s így tartalékot képez az esetleges későbbi kockázatok fedezésére.

A hat hónapos akciós időszakot követő euró alapú törlesztőrészletek körülbelül 12 százalékkal alacsonyabbak, mint a forintlízing részletek. Ez 270 forintos folyósítási árfolyamot feltételezve azt jelenti, hogy az ügyfél addig jobban jár a deviza alapú lízinggel, amíg az árfolyam 300 alatt marad. Ha újra 300 fölé megy az árfolyam, akkor a korábban félretett különbözetekből fedezhető az árfolyamveszteség.

A termék másik előnye, hogy alacsonyabb önerővel lehet lakáshoz jutni, mint a lakáshitelek esetében. Magánszemélyeknél forint alapon a piaci ár 80 százaléka finanszírozható mind új, mind használt lakás esetén, míg hiteleknél a maximális finanszírozás a piaci ár 75 százaléka. Euró alapon 35 százalék önerővel kell rendelkezni az igénylőnek.

A társaság október 31-ig díjkedvezményes akciót hirdet, amelynek keretében a fenti napig benyújtott kérelmek esetében az értékbecslési díjat visszatéríti ügyfeleinek, a közjegyzői díjat pedig átvállalja tőlük.

Tévhitek és termékelőnyök

A hiedelmekkel szemben a vezérigazgató kifejtette, hogy nem könnyebb elveszteni egy lízingelt lakást, mint egy hitellel finanszírozottat. A lízingcég ugyanazokat az eljárásokat alkalmazza, ha az ügyfele fizetésképtelenné válik, mint a bankok a lakáshitelek esetében.

A lízingbevevő teljes körűen jogosult az ingatlant használni, ugyanúgy benne la kik és lényegileg ugyanazokkal a jogokkal és kötelezettségekkel rendelkezik, mintha lakáshitellel finanszíroztatná lakását. Például bérbe adhatja, előtörleszthet illetve akár lízingátvállalással vagy előtörlesztéssel el is adhatja a lakást.

A lakáshiteleknél már megszokott módon bármikor lehetséges akár az egyösszegű, akár a részleges előtörlesztés, vagy az ingatlan értékesítése készpénzért vagy lízingátvállalással is. Fontos, hogy korai lezárás vagy végtörlesztés esetén a lezárási díjon kívül csak a hátralévő tőketartozást kell megfizetni, a hátralévő időszakra járó kamatot nem.

Az OTP-rekorder nem aprózta el! Kilencszámjegyű kérelem jóváhagyva!


A Pénzcentrum.hu kérdésére az OTP Lakáslízing képviseletében elmondták, hogy az átlagos finanszírozási összeg 16 millió forint, de akadnak igazán nagy összegű ügyletek is. Nem ritkák az 50-80 millió forintos kérelmek, de több számillió forint feletti szerződést is kötöttek már. A rekorder egy 300 millió forint körüli ügylet, ám a pontos összeg nem nyilvános, mivel az a banktitok kategóriába tartozik.

A havi törlesztőrészletet csak megbecsülni tudjuk, ha egy tízmilliós lízing devizaalapon (a jelenleg elérhető legkedvezőbb feltetelek mellett) havi 62 ezer forintba kerül, akkor egy harmicmilliós 186 ezer forintba, vagyis egy 300 milliós lízinget a jelenlegi THM mellett is közel havi 1,9 millió forintjával kellene törleszteni. Ha az ügyfél az egykor valamivel kedvezőbb feltételekkel kínált franklízinget választotta, a drámai árfolyamváltozások miatt a havi fizetési ötelezettség könnyen meghaladhatja a kétmillió forintot is.

Mivel az igénylésnél nincs felső korhatár, kíváncsiak voltunk még a legidősebb igénylőre is. Annyit sikerült megtudni, hogy a lízingcég ügyfeleinek 10 százaléka már betöltötte a 60. életévét. Kirívó esetről nem számolhatunk be, de körülbelül 300-ra tehető a 60-70 év közötti adósok száma (ezek az ügyfelek általában átlag feletti nyugdíjjal rendelkeznek).

A társaság jelenleg még mintegy ezer közvetítő partnerrel áll kapcsolatban, ám a hitelközvetítőket érintő szigorítások miatt jelentős lemorzsolódásra számítanak. A közvetítői szerződések száma drámaian csökkenhet az előttünk álló hónapokban, a piacra a kivárás jellemző, illetve az figyelhető meg, hogy a "kicsik" a feltételeket könnyebben teljesítő "nagyok" alvállalkozóiként működhetnek tovább.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×