eur:
388.96
usd:
360.72
bux:
68667.32
2024. május 7. kedd Gizella

Heinz Wiedner váltja Felcsuti Péter a Raiffeisen Bank élén

Heinz Wiedner lesz a Raiffeisen Bank Zrt. új vezérigazgatója. Wiedner megbízatásához még a magyar felügyeleti hatóság és a társaság legfőbb szervének, valamint igazgatóságának határozata szükséges. Az új vezérigazgató Felcsuti Pétert váltja, aki több mint húsz éven át nagyon sikeresen vezette a Raiffeisen Bankot, és akinek szerződése 2010 év végén lejár.

"Heinz Wiedner személyében olyan vezetőt jelöltünk a bank élére, aki széleskörű ismeretekkel rendelkezik mind Magyarországgal, mind a Raiffeisen Bankkal kapcsolatban, hiszen a Raiffeisen International igazgatósági tagjaként évek óta felügyeli a magyar piacot és 2003 óta a Raiffeisen Bank Zrt. igazgatósági tagja is egyben. Ez biztosítékot jelent számunkra magyarországi leánybankunk további fejlődéséhez a jelenlegi, kihívásokkal teli piaci környezetben" - nyilatkozta Herbert Stepic, a Raiffeisen International vezérigazgatója, a Raiffeisen Bank Zrt. Igazgatóságának elnöke.

"A Raiffeisen Zentralbank és a Raiffeisen International nevében köszönetemet fejezem ki Felcsuti Péternek mindazon szakértelemért, elkötelezettségért és kiváló vezetői tulajdonságokért, amelyeket több mint 20 éven át a bank szolgálatába állított. Neve visszavonhatatlanul összefonódott a Raiffeisen Bank, mint Magyarország egyik legnagyobb és legeredményesebb pénzintézetének sikertörténetével. Magyar leánybankunk a jövőben is fontos tagja lesz közép-kelet-európai bankhálózatunknak, és nem csupán azért, mert az első és sokáig a legnagyobb közép-kelet-európai leánybankunk volt" - tette hozzá.

Az 57 éves Heinz Wiedner 2001-ben lett a Raiffeisen International ügyvezetésének tagja, jóval a társaság 2005. áprilisi tőzsdei bevezetése előtt. 2003-ban operációs vezérigazgató-helyettesnek történt kinevezése óta Wiedner mindenekelőtt a szervezési, informatikai, bankműveleti területekért volt felelős a csoporton belül.

Ezen túlmenően mint igazgatósági tag több más országbeli leánybankkal együtt a magyar leánybank felügyeletét is ellátta. A bankszakember feladata volt többek között a romániai Raiffeisen Bank (alapítva 1998) és a Banca Agricola (2001-es akvizíció) összeolvadási projektjének felügyelete is. Heinz Wiedner 1993-ban csatlakozott a Raiffeisen Zentralbankhoz mint fizetésforgalmi osztályvezető. Ezt megelőzően 16 éven át több nemzetközi pozíciót töltött be a Citigroupon belül.

Bár Wiedner Grazban született osztrák állampolgár, édesanyja Magyarországról származik, 1948-ban telepedett le Ausztriában.

Felcsuti Péter Budapesten született 1949-ben. Tanulmányait Moszkvában a Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében végezte 1973-ban, és ugyanebben az évben kezdett dolgozni a Magyar Nemzeti Banknál. Az MNB munkatársaként közreműködött többek között a Raiffeisen Bank Magyarország (akkori nevén Unicbank) 1986-os megalapításában, amelynek egyik alapító tulajdonosa a Raiffeisen Zentralbank volt. A Citibank Budapestnél tett rövid kitérő után Felcsuti 1989 októberében lett a Raiffeisen Bank vezérigazgatója. Felcsuti Péter az egyik alapítója a Kiút Program néven ismert új, mikrohiteleket nyújtó non-profit vállalkozásnak. A program célja, hogy Magyarország hátrányos helyzetű régióiban, mélyszegénységben élőknek nyújtson lehetőséget saját vállalkozás indításához. A szervezet a közelmúltban kezdte meg működését.

A magyarországi Raiffeisen Bank 1986-ban alakult Unicbank néven. 2010. júniusi mérleg-főösszege (nyolcmilliárd euró) alapján jelenleg a hatodik legnagyobb bank Magyarországon és a harmadik legnagyobb a Raiffeisen International 15 leánybankja között. 2010 első félévében a Raiffeisen International 3150 alkalmazottat foglalkoztatott Magyarországon és 142 fiókot számláló országos hálózatán keresztül mintegy 650 ezer ügyfelet szolgál ki. A Bank teljes körű pénzügyi szolgáltatást nyújt magánszemélyeknek, kis- és közepes vállalkozásoknak, önkormányzatoknak, valamint Magyarország vezető nagyvállalatainak.

Címlapról ajánljuk
Nézőpont: a Tisza előzi a DK-t, a Momentum a tavasz nagy vesztese

Nézőpont: a Tisza előzi a DK-t, a Momentum a tavasz nagy vesztese

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásának eredményei szerint egy hónappal az európai parlamenti választás előtt a Fidesz–KDNP listája vezet 48 százalékkal, Magyar Péter pártja, a Tisza Párt a második 21 százalékkal, a DK–MSZP–Párbeszéd koalíció áll a harmadik helyen 12 százalékkal. Őket követi a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 7 százalékkal, a Mi Hazánk pedig 5 százalékon van, a tavasz vesztese a Momentum lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországban érkeznek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül érkezik még európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi adatokat is ma közlik. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. Ami a mai napot illeti, a magyar tőzsdén a Richter a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitart a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban vannak, míg Amerikában óvatos emelkedést láthatunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×