eur:
389.51
usd:
363.11
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Egyre öregebb autóval járnak a magyarok

Az utóbbi két évben, a válság ideje alatt fele annyian vásároltak új autót, mint 2006 és 2008 között - derült ki a Robert Bosch Kft. felméréséből. Az eredmények azt mutatják, hogy a magyar autók átlag életkora fél évvel magasabb lett, mint két éve, azaz jelenleg csaknem tíz és fél év - mondta el az InfoRádiónak a Bosch csoport kommunikációs igazgatója.

A Robert Bosch Kft. megbízásából a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet országos, reprezentatív felmérést készített a magyar lakosság autóhasználati és -javíttatási szokásairól, a szervizek ismertségéről és választásának okairól, valamint a Bosch Car Service hálózatról.

A kutatás először 2008. elején készült el, majd 2010 januárjában és februárjában megismételték - közölte a cég kommunikációs igazgatója.

Kiderült, hogy alig fele annyian vásároltak új autót a válaszadók közül az elmúlt két évben, mint 2006-2008. között. Ezzel a gépjárművek életkori megoszlása is némiképp eltolódott, az autók alig negyede fiatalabb öt évnél, míg 2008. elején ez az arány még harminc százalék volt - mondta Ficzere Ferenc.

Habár lényegesen fiatalabb autóik vannak a legmagasabb jövedelműeknek, a diplomásoknak és a budapestieknek, az autók átlagos életkora a legtöbb társadalmi-demográfiai csoportban emelkedett 2008. eleje óta.

Leginkább a hatvan évesek és az ennél idősebbek tulajdonában lévő járművek átlagos kora nőtt. Közülük feltehetően az átlagosnál is kevesebben cserélték fiatalabbra az autójukat az elmúlt két évben. Õk valószínűleg már az utolsó autójukat használják - jegyezte meg a kommunikációs igazgató.

Az autószervizek kiválasztásának legfőbb szempontja továbbra is a szakértelem - derül ki a felmérésből. Emellett fontos még a megbízhatóság és az, hogy minőségi alkatrészek legyenek raktáron.  A szakértelem iránti igény esetében alig volt mérhető a különbség az egyes társadalmi-demográfiai csoportok között.

A megbízhatóságot a budapestiek sorolták előbbre, a minőségi alkatrészek megléte az alap- és felsőfokú végzettségűek számára kiemelten fontos.

Mindebből arra lehet következtetni, hogy az emberek a korábbinál jobban figyelnek a már meglévő autójukra - jegyezte meg Ficzere Ferenc.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×