eur:
390.87
usd:
365.26
bux:
68170.59
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Ki jár jól a kisadók eltörlésével?

A tíz kisadó eltörlése jelentős adminisztrációs tehercsökkentést jelent a kisvállalkozásoknak - közölte az RSM-DTM adópartnere. Hegedűs Sándor hozzátette: ezek közül a magánszemélyek számára az örökösödési illeték, a vendéglátásban működő vállalkozások számára pedig a tv-készülékek üzemben tartási díjának eltörlése a legjelentősebb intézkedés.

Nem jelentős, 5-10 milliárd forintos kiesést okoz a költségvetésben az, hogy a kormány eltöröl tíz kisadót - mondta az InfoRádiónak az RSM-DTM adópartnere.

Hegedűs Sándor emlékeztetett, hogy a kabinet döntése értelmében megszűnik a bérfőzési szeszadó, a tv-készülékek üzemben tartási díja, az épület utáni idegenforgalmi adó, a vállalkozók kommunális adója, az öröklési illeték egyenes ági öröklés esetén, a nagyteljesítményű személygépkocsik, vízi járművek, légi járművek adója, a vízgazdálkodási termelői érdekeltségi hozzájárulás, az ajándékozási illeték egyenes ági rokonság esetén.

A lépés következtében jelentősen csökken a kisvállalkozások adminisztrációs terhe, különösen a várható és az elszámolt bevételhez kapcsolódóan - emelte ki a szakértő. Kifejtette: a nagyteljesítményű személygépkocsik, vízi járművek, légi járművek adója esetén az adminisztráció költsége a vállalkozásoknál és állami szinten meghaladta azt, amit állami szinten el lehetett számolni.

Ezek az adók nagy megterhelést nem jelentettek a vállalkozásoknak, de a szállásadóknak, vendéglátóiparban érdekeltek számára a tv-készülékek üzemben tartási díjának eltörlése jelentős könnyítést okoz - hangsúlyozta Hegedűs Sándor. Hozzátette: magánszemélyek számára az örökösödési illeték megszüntetése a legfontosabb lépés.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×