eur:
399.68
usd:
361.96
bux:
72588.74
2024. október 3. csütörtök Helga

A Moody's még nem döntött a magyar minősítésről

Leminősítési felülvizsgálat alá helyezte Magyarországot pénteken a Moody`s hitelminősítő. Weinhardt Attila, a Portfolio.hu elemzője az InfoRádiónak elmondta: a kiadott közlemény szerint a leminősítés kilátásba helyezése azzal függ össze, hogy a hétvégén megszakadtak a tárgyalások a magyar kormány és a nemzetközi szervezetek között, illetve a friss fejlemény szerint a kormány nem is tervezi a Nemzetközi Valutaalappal a további együttműködést.

Amennyiben az eddig várt államháztartási hiánypálya mentén halad tovább a magyar kormány, akkor az megnyugtathatja a piacokat és megmaradhat a magyar államadósság hitelminősítése is - nyilatkozta a Reutersnek a mai lépés háttereként a Moody's Investors Service vezető elemzője. Dietmar Hornung szavai szerint négy hónapon belül dönt a hitelminősítő arról, hogy Magyarország megőrizheti-e a jelenlegi Baa1-es besorolást, vagy azt rontja az intézmény.

Az előző kormány az idei évre a GDP arányában 3,8, 2011-re 2,8 százalékos államháztartási hiánycélt vállalt. Az Orbán-kormány az idei hiánycélhoz ragaszkodna, a jövő évihez azonban a jelek szerint nem. Részben ezért szakadtak meg a múlt hét végén a tárgyalások a nemzetközi szervezetekkel.

Amennyiben nem kötne új IMF hitelmegállapodást a kormány, akkor az fokozná a gazdasági és költségvetési kilátásokkal kapcsolatos kockázatokat - hangsúlyozta az interjúban Dietmar Hornung. A Moody's illetékesének szavai szerint az Európai Bizottság és a Nemzetközi Valutaalap által szorgalmazott jövő évi 2,8 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánycél vállalása elegendő lenne ahhoz, hogy stabilizálni tudja Magyarország a GDP-arányos adósságrátát.

A vezető elemző az interjúban hangsúlyozta, hogy a hitelminősítő nemcsak a 2011-es államháztartási hiányra figyel, hanem azon túli kihatású fejleményekre is. Szavai szerint arra is figyelnek, hogy a kormány akar-e és képes-e egy koherens államháztartási konszolidációs, illetve szerkezeti reformprogramot összeállítani.

Hornung felhívta a figyelmet a befektetői bizalom fokozott jelentőségére, amelyet meg kell őriznie Magyarországnak, ez pedig fontos szempont a hitelminősítői döntésekben is. A befektetői bizalmat pedig értelemszerűen befolyásolják a kormányzat felőli nyilatkozatok - tette hozzá.

A Portfolio.hu emlékeztet arra, hogy a négy hónapon belülre ígért hitelminősítési döntés októberi "határidőt" jelent. Ekkorra már ismert lesz az önkormányzati választások eredménye, illetve részben ismert lehet a 2011-es költségvetési törvényjavaslat is (amelyet a választások miatt a kormánynak csak október végéig kell beterjesztenie a parlamentnek). A fentiek ismerete, illetve a piaci-gazdasági fejlemények együttesen alapozzák majd meg a Moody's döntését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Baj van a szomszédban, tömegével szerelnek le a rendőrök

Baj van a szomszédban, tömegével szerelnek le a rendőrök

Hatalmas a rendőrhiány Szlovákiában. Szeptember 30-án járt le a felmondások beadásának határideje azok számára, akik még idén távozni akarnak a testületből. A belügyminisztériumnak nem sikerült megakadályoznia a rendőrök tömeges távozását. Az év végéig 1800-2000 rendőr szerelhet le, ami olyan helyzetet teremthet, amit már a lakosság is megérezhet a hétköznapokban.

Már a szlovákok is menekülnek Libanonból

Kiszámíthatatlanná vált a biztonsági helyzet a közel keleten, emiatt a szlovák védelmi minisztérium is kimenekíti Libanonból a szlovák állampolgárokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.03. csütörtök, 18:00
Kovács Ákos
Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×