eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Megvan a Zsolnay új tulajdonosa

Bár az ellenzéki frakciók nemmel szavaztak, a pécsi közgyűlés elfogadta a Manufaktúra-Befektető (M-B) Kft. Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. kisebbségi részvénycsomagjára tett ajánlatát- írja a Napi Gazdaság.

Az M-B a 49 százalék pakettért 230 millió forintot kínált, emellett - a pályázati kiírásnak megfelelően - 500 milliós tőkeemelést is végrehajt. Ez utóbbit tőkejuttatás, tagi kölcsön vagy pótbefizetés címén kívánja teljesíteni. (Az M-B Kft. tulajdonosa Jászai Gellért, az SCD Group többségi tulajdonosa és elnöke.)

Ha az üzlet a jelenlegi felté­telekkel létrejön - írja a Napi Gazdaság -, a Zsolnay igazgatótanácsának és felügyelőbizottságának harmadát a M-B delegálhatja, a többieket a többségi tulajdonossal közösen választják ki. A szerződéstervezet szerint az M-B nem ragaszkodik ahhoz, hogy a többségi tulajdonos helyhatóság, illetve az azt képviselő Pécs Holding Zrt. is tőkét emeljen, ám azt igen, hogy öt éven belül összesen 2 milliárd forint tőkeemelést hajthassanak végre, ezzel megszerezve a társaság 67 százalékos részvénycsomagját.

A tőkeemelés az egyik legfontosabb feltétele annak, hogy a Zsolnay gyártóbázisát végre modernizálni lehessen, illetve forrást teremtsenek egy az IKEA-val közösen tervezett új gyár építéséhez. Lapunk információja szerint a szerződéstervezetben - a város részéről - a tőkeemeléssel kapcsolatban csupán egyetlen kikötés szerepel: részvénycsomagjuk a tőkeemeléseket követően sem lehet 10 százaléknál kisebb. Mindemellett az M-B azt is vállalta, hogy kidolgoz egy közép- és hosszú távú üzletei stratégiát. Tovább gyártják majd a Zsolnay tradicionális termékeit és szerepet vállalnak a piac bővítésében is.

Címlapról ajánljuk
Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×