eur:
397.9
usd:
359.42
bux:
74189.72
2024. október 2. szerda Petra

Július elsején startol a magyar áramtőzsde

Hosszú előkészületek után július elsején megnyílik a Budapesti Áramtőzsde, megkezdődik a kereskedés a HUPX-on.

A kereskedés lényegében reggel történik, de a korábban 9.30-ra tervezett zárást a kereskedők kérésére eltolták 10.45-re. Az üzleteket euróban számolva megawattórában kötik a tőzsdén, de a KELER KSZF-en keresztül lehetőség van forintban történő elszámolásra is.

Medveczki Zoltán, a HUPX Magyar Szervezett Villamosenergia-piac Zrt. vezérigazgatója korábban azt mondta az MTI-nek, hogy a budapesti áramtőzsde díjai az európai piaci árskála közepén lesznek, elég vonzóak ahhoz, hogy érdemes legyen a HUPX-on kereskedni.

A HUPX jelentős szerepet játszhat az európai piacok integrálásában, amelynek első lépése a piacok összekapcsolása lehet az országhatáron. Ez azt jelenti, hogy a magyar szervezett villamosenergia-piac fontos intézményként fogja elősegíteni az egységes európai piac létrejöttét.

A kereskedési rendszer a párizsi székhelyű EPEX Spot ETS rendszere, az ügyeletek pénzügyi elszámolását pedig a European Commodity Clearing AG (ECC) a magyar KELER KSZF részvételével végzi.

Az EPEX Spot ETS teljesen új kereskedési rendszer, gyorsabb, mint a többi és alkalmas a piacok összekapcsolására. A kereskedésben a felek megnevezése nélkül az ajánlati könyvben regisztrálják a vételi és eladási árajánlatokat és mennyiségeket, és azokat párosítja össze a rendszer.

Címlapról ajánljuk
Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat
Tudósítónktól

Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat

Órákkal azután, hogy az izraeli hadsereg „korlátozott” invázióba kezdett Libanonban, megjött Teherán bosszúja Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér likvidálására: közel kétszáz ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre. Tel-Aviv egy külvárosában közben két fegyveres támadó lelőtt több embert.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×