eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Valóban nem lehet csalni a lottón?

Ezen a héten várhatóan 3 milliárd forintot lehet nyerni az ötöslottón. A nagy nyeremény miatt sorra látnak napvilágot az összeesküvés-elméletek arról, miként lehet elcsalni a sorsolást és eltüntetni a hatalmas összeget. A Pénzcentrum.hu benézett a kulisszák mögé, miként zajlik a sorsolás. Kiderült, Fortuna döntését csak egyféleképpen lehetne befolyásolni: 9,9 milliárd forintért kellene vásárolni 44 millió szelvényt.

A lottózókból zárt láncú számítógépes hálózaton érkeznek a Szerencsejáték Zrt-hez a fogadók tippjei - írja a Pénzcentrum.hu. A megjátszott számokat számítógép rögzíti. Ez addig nem ad engedélyt az ellenőrző szelvény kinyomtatására, amíg az adatokat nem rögzítette. Elő sem fordulhat tehát, hogy egy tipp nem érkezik be.

A számítógépes rendszert a sorsolás napján egy feltörhetetlen időzár 19.10 és 19.15 között lezárja. A sorsolás csak ezt követően indulhat el.

A sorsolást közvetlenül megelőzően egy közjegyző és a sorsolási bizottság keresi fel azt a termet, ahol a sorsoló berendezéseket tárolják. A terembe csak egy olyan ajtón át lehet bejutni, amit előzőleg egy másik közjegyző egyedi pecsétjével zárt le. Nem csak az ajtó, hanem az eszközök és a számokat rejtő golyók is így vannak lezárva.

Kigolyózás

Ha mondjuk a gépeket javítani, vagy a golyókat cserélni kell, akkor a javítást végző szakember közjegyző és a sorsolási bizottság jelenlétében dolgozhat. Mikor végzett, a pecsét ismét felkerül a gépekre, a golyókra és az ajtóra is. A sorsolásban használt eszközöket időről időre a mérésügyi hatóság szakemberei ellenőrzik.

Az ajtó felnyitása után a sorsolás kellékeit a sorsolási bizottság és a közjegyző kíséretében viszik át a televíziós stúdióba, ahol rajtuk kívül már a közönség is szemmel tarthatja a sorsolás teljes folyamatát. A sorsolást aztán élő egyenes adásban közvetíti a tévé.

Arról, hogy kézi vagy gépi sorsolás van, a szerencse dönt. Amennyiben a Luxorban sorsolt utolsó szám páros, akkor kézzel, ha páratlan, akkor géppel húzzák a nyerőszámokat.

Az sokadik pecsét

Az öt szám kihúzása után egy számítógépes gyorskereső program kiválasztja a nyertes tippeket és fél perc alatt közli azokat. Így a nyerőszámok ismeretében már nem lehet manipulálni a beküldött számokkal. A sorsoláskor használt eszközöket visszaviszik a terembe és ismét mindent lepecsételnek.

Azoknak a szelvényeknek a sorszámát, amelyekkel 200 ezer forintnál többet nyertek, a sorsolást követő kedden közzéteszik három országos napilapban. Emiatt nem fordulhat elő, hogy a játékszervező azt mondja, hogy van öttalálatos, miközben senki sem találta el a nyertes kombinációt.

A rendszer biztonságos, működését sokan ellenőrzik, így egy esetleges trükk biztosan feltűnne valakinek. Nem is csoda, hogy mint Somorai László, a Szerencsejáték Zrt. szóvivője elmondta, eddig egyetlen kísérlet sem volt a sorsolás befolyásolására.

Biztosra csak akkor mehet bárki, ha 9,9 milliárd forintért vesz 44 millió szelvényt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×