eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Drámai helyzetben a devizahitelesek: bombaformában a svájci frank

Akár 220-225 forintig is gyengülhet a magyar fizetőeszköz a svájci frankkal szemben az ING Bank elemzője szerint. Németh Dávid az InfoRádiónak azt mondta, a bombaformában lévő frank erősödése tartós lesz, akár egy évig is eltarthat. Péntek délelőtt a svájci frank árfolyama 211 forint fölé emelkedett.

Egyelőre nem nyugodhatnak meg a frankhitelesek, az ING Bank szakértője szerint ugyanis a következő időszakban akár 220-225 forint között is mozoghat a svájci frank árfolyama. "A forint-svájci frank devizapár az euró-svájci frank és a forint-euró láb változásától függ. A svájci frank erősödése több hónapig, sőt akár egy évig is tarthat, az alpesi valuta akár 1,27 környékére is erősödhet az euróval szemben. Az euró-forint árfolyamban kisebb gyengülést láthattunk, én arra számítok, hogy a következő fél évben egy euróért 275-285 forintot kell majd adnunk" - mondta Németh Dávid.

A svájci valuta az elmúlt napokban többször is rekordot döntött: a csütörtök délutáni 208,90 forintos árfolyammal éves csúcsra erősödött a forinttal szemben, ennél erősebb legutóbb 2009 márciusának elején volt, akkor 209-211 forint között is járt a jegyzés. Péntek délelőtt a svájci frank árfolyama 211 forint fölé emelkedett.

Németh Dávid az InfoRádiónak elmondta, a svájci frank erősödésében több tényező is szerepet játszik. A nemzetközi piacokon romlott a hangulat, ezért a befektetők "biztonságos menedékként" tekintenek az alpesi devizára, amely az amerikai dollárral együtt szárnyalni kezdett. "A tendencia másik oka, hogy Európa-szerte visszafogták a devizahitelezést, és ez leginkább a svájci frankot érintette" - tette hozzá az ING Bank szakértője.

A forint gyengülése nem egyedi jelenség, az elmúlt órákban valamennyi régiós deviza esni kezdett. A gyengülést ezúttal a Romániából érkező hírek váltották ki: a román alkotmánybíróság sajtóhírek szerint alkotmányellenesnek találta a megszorító csomag egyes elemeit. Ez veszélyeztetheti a nemzetközi hitelcsomag következő részletéhez való hozzájutást, ami azonnali negatív régiós hatásokat okozott - írja a Portfolio.hu.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×