eur:
389.77
usd:
362.89
bux:
68124.44
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Bizakodóbbak a kkv-k: többen pályáznának hazai és uniós forrásra

Bizakodóbbá váltak a mikro-, kis- és középvállalkozások K&H legfrissebb felmérése szerint. A pénzintézet ügyvezető igazgatója az InfoRádiónak azt mondta, minden negyedik vállalkozás gondolkodik pályázati forrás bevonásán, többek között indulnának hazai, munkahelyteremtő pályázatokon is. Az európai uniós Jeremie-garanciaprogram azonban - egyelőre úgy tűnik - nem váltotta be a hozzá fűzött reményt.

"Biztató jel, hogy az elmúlt évek tendenciájával ellentétben végre a kis- és középvállalkozók is terveznek beruházásokat" - mondta Orosz András a K&H friss felmérésének eredményeit ismertetve. Az ügyvezető igazgató az InfoRádiónak elmondta, minden negyedik vállalkozásvezető úgy nyilatkozott a pénzintézetnek, hogy a következő egy évben szívesen vonna be pályázati forrást. A hazai, foglalkoztatást segítő pályázatok mellett sokan érdeklődnek az informatikai felszerelések korszerűsítésére és beszerzésére kiírt európai uniós lehetőségek iránt is.

"Az elmúlt időszakban is a kkv-szektor volt az európai uniós pályázatok célcsoportja, de viszonylag kevesen éltek ezekkel a lehetőségekkel. A vállalkozók ugyanis elsősorban a mindennapos likviditási problémákat akarták megoldani" - mondta a K&H ügyvezető igazgatója. Hozzátette, a bankok is szigorítottak a hitelezésen, így a kkv-szektor szereplői jóval nehezebben tudtak beruházási hitelhez jutni, mint korábban.

Jeremie programok: nem lett könnyebb hitelhez jutni


Az uniós forrásokból működő Jeremie-programok közül a garanciaprogram azonban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket - erről már Bátora László beszélt az InfoRádiónak. A Magyar Vállalkozásfejlesztési Zrt. vezérigazgató-helyettese kiemelte, ez utóbbi azzal könnyítené meg a banki hitel felvételét a vállalkozások számára, hogy átvállalja a banki kockázat nyolcvan százalékát. A pénzintézetek azonban ennek ellenére elkérik a kkv-szektort terhelő tárgyi fedezetet, vagyis most sem egyszerűbb hitelhez jutni.

"A négy európai uniós hitelprogram közül ez azonban csak egy. A mikrohitelprogramot sikeresnek tartjuk, ez a vállalkozásokat köti össze a bankokon kívüli alternatív finanszírozási csatornákkal" - tette hozzá Bátora László.

Hanganyag: Kaputa Júlia és Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×