eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Forintban akar hitelt felvenni? Segítünk választani

A penzcentrum.hu összehasonlította a magyarországi pénzintézetek által a június 11-től hatályos szigorításoknak megfelelően kínált forint alapú lakáshiteleket. A módosítás értelmében a bankok belső szabályzatában rögzített feltételek és a hitelképességi vizsgálat alapján alakul ki az egyes igénylők hitelezhetőségi limitje, amely forintban fejezi ki a maximális havi törlesztési képességet. A bankok csak olyan kölcsönt nyújthatnak, amelynek a havi részlete ezt a limitet nem haladja meg, euróalapú hitelnél pedig a limit 80, egyéb devizanem esetén 60 százaléka a határ.

A lista élén az FHB Bank akciós terméke végzett 8,14, illetve 8,12 százalékos teljes hiteldíj mutatóval. Öt millió forint esetén az induló havi törlesztőrészlet 25 297 forint, míg egy tíz milliós forint alapú lakáshitelt havi 50 594 forinttal kell törleszteni. A csökkentett törlesztési időszak alatt választható havi törlesztőrészlet, 5 millió Ft-os hitelösszeg esetén minimum 25 297 Ft, maximum 42 161 Ft lehet, 10 millió Ft-os hitelösszeg esetén minimum: 50 594 Ft, maximum 84 315 Ft. A fenti időszak után fizetendő havi törlesztőrészlet függ az ügyfél által vállalt induló törlesztőrészlettől, a minimum törlesztési kötelezettség mellett várható értéke 5 millió Ft-os hitelösszeg esetén 46 952 Ft, 10 millió Ft-os hitelösszeg esetén 93 904 Ft.

Az FHB Bank képviseletében a penzcentrum.hu-nak elmondták, hogy a június 11-én életbe lépő szigorításokat követően azoknak az ügyfeleknek nehezebb lesz hitelhez jutniuk, akik nem rendelkeznek dokumentumokkal alátámasztható jövedelemmel. Az ügyfelekre nagyobb adminisztrációs teher hárul, ugyanis dokumentumokkal kell alátámasztaniuk, hogy jövedelmük elegendő lesz a hiteltörlesztésre.

Tapasztalható, hogy az ügyfelek körültekintőbben járnak el a hitelfelvétel során: a kockázatmentesebb hitelajánlatokat keresik, illetve devizahitel választása esetén úgy kalkulálnak, hogy nagyobb árfolyam-ingadozás esetén se okozzon gondot a hitel törlesztése.

Az idei évben is növekedett a forintalapú hitelek iránti kereslet, a jelenlegi folyósításokat tekintve ezek aránya megközelítően 80 százalék. Az FHB Banknál igényelt átlagos hitelösszeg meghaladja a négy millió forintot, az átlagos futamidő körülbelül 210 hónap (17,5 év). A banknál május elsejétől fut egy díjelengedési akció, szintén május 1-től vezették be az Optimum (Referencia, Rugalmas, EUR) hiteleket.

A második helyen az AXA Bank ajánlatát találni, melynek képviseletében Gyenes Gergely, jelzáloghitel termékmenedzser kifejtette, hogy az AXA június 11-ét követően már csak kismértékű visszaesésre számít, mivel a március 1-jén életbe lépett szigorítások és a most bevezetésre kerülő hitelezhetőségi limit keresletre gyakorolt hatása között elég nagy az átfedés.

A képzeletbeli dobogó legalsó fokára a Volksbank ajánlata ért oda, ahol úgy nyilatkoztak, hogy a június 11 - én életbe lépő jogszabályok miatt nem fog változni a hitelkereslet. A bank lakáshitel portfoliójában növekvő arányban szerepelnek a forint alapú hitelek, ez a tendencia várhatóan fennmarad. Az év első öt hónapjában az átlagos hitelösszeg 8,6 millió forint, az átlagos futamidő 16 év volt. A banknál jelenleg is érvényes a korábbi értékbecslési akció, az igénylési feltételeken nem változtattak.

Az összehasonlító táblázatokat megtalálja a Pénzcentrum oldalán.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×