eur:
397.97
usd:
359.75
bux:
0
2024. október 2. szerda Petra

Alkothatna kifogástalan vagyonadótörvényt a kormány

Az Alkotmánybíróság határozatában nem vitatja a vagyonadó létjogosultságát, de a bevezetni kívánt rendszer jogbizonytalansághoz vezetett volna - mondta el az InfoRádiónak a DLA Piper nemzetközi jogi iroda adószakértője. Torma Levente hozzátette: a testületnek már két döntése is született ebben a témában, ezek alapján a mindenkori kormány alkotmányossági szempontból is kifogástalan vagyonadótörvényt alkothat.

Az Alkotmánybíróság (Ab) kedden jelentette be, hogy visszamenőleges hatállyal megsemmisíti a vagyonadó lakóingatlanokra vonatkozó részét, mert azt alkotmányellenesnek találta.

Az Ab a döntésében elismerte azt, hogy a vagyonadóztatás létjogosultsága nem kérdőjelezhető meg, és önmagában az önadózás mint adózási módszer sem vitatható - mondta az InfoRádiónak a DLA Piper nemzetközi jogi iroda adószakértője, aki hozzátette: a határozatban a testület azonban rámutatott arra is, hogy a vagyonadótörvény esetében az önadózás nem lehet követendő módszer, mert jogbizonytalanságot eredményez.

A vagyonadó alapja a forgalmi érték, amelynek meghatározása az adózó becslésén alapul, ez pedig bizonytalanságot eredményezhet, ami az ingatlantulajdonosra nézve adókockázatot jelent - hangsúlyozta Torma Levente.

Előfordulhat ugyanis, hogy a tulajdonos bevallja ingatlana forgalmi értékét, majd évek múlva az adóhatóság megállapítja, hogy a tényleges érték magasabb a becsültnél, ezért adóbírságot és késedelmi pótlékot szab ki. Vagyis a törvény az önadózásból fakadó adókockázatot az adózóra hárítja, ez pedig az Alkotmánybíróság szerint nincs összhangban a jogbiztonság elvével.

A testület éppen ezért azt ajánlja, hogy az önadózás helyett kivetéses adózás legyen, vagyis az ingatlan forgalmi értékét az adóhivatal állapítsa meg.

Az adószakértő szerint, mivel már két Ab-határozat is született a vagyonadóval kapcsolatban, a kormánynak könnyebb alkotmányossági szempontból kifogástalan törvényt alkotni a jövőben, ha figyelembe veszi a testület indoklásait. 

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Izrael megtorolja az iráni rakétatámadást

Izrael megtorolja az iráni rakétatámadást

Válaszcsapást helyezett kilátásba a kedd este Izraelt ért iráni rakétatámadásra Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, és kudarcnak ítélte azt. Ugyanakkor Irán is figyelmeztette Izraelt, hogy tartózkodjon megtorló csapástól, mert súlyosabb válaszlépésre számíthat.

Akár karácsonyig is várhat az új kormányára Ausztria

Fennállása óta legnagyobb győzelmét aratta parlamenti választásokon Ausztriában a radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), de az elemzők szerint először mégis a jelenlegi kancellár, a választáson vesztes Osztrák Néppárt elnöke, Karl Nehammer kaphat kormányalakítási megbízást az államfőtől.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×