INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Az MNB 25 bázisponttal csökkentette az alapkamatot

InfoRádió / MTI
A monetáris tanács, az elemzők várakozásának megfelelően, 25 bázisponttal 6,0 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot hétfőn. A döntést meggyőző többséggel hozták meg.

Két javaslat volt a kamatcsökkentésre, 25 bázispontos és 50 bázispontos a monetáris tanács hétfői kamatdöntő ülésén, meggyőző többség szavazott a 25 bázispontos mérséklésre - mondta Simor András, a jegybank elnöke a hétfői tájékoztatóján.

A 6,0 százalékos új alapkamattal azonos kamatszint az elmúlt 20 évben csak 2005. szeptembere és 2006. júniusa között volt érvényben.

Az ország kockázati megítélésétől függ a további kamatcsökkentés, ezért "ha a választási kampány lecsapódik Magyarország kockázati megítélésére, akkor ezt a tanács döntéseinél figyelembe fogja venni, ha pedig nem csapódik le, akkor azt fogja figyelembe venni" - felelte Simor András, az MTI kérdésére.

Az infláció 1-2 éves időhorizonton számottevően elmaradhat a 3,0 százalékos céltól, ezért a monetáris tanács kamatdöntését a nemzetközi pénzpiacok kockázati étvágya és Magyarország országkockázatának alakulása határozza meg - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke.

Simor András elmondta: decemberben azért lassította a korábbi 50 bázispontról 25 bázispontra a kamatcsökkentés ütemét a tanács, mert a befektetők kockázati étvágya gyengült és Magyarország kockázati felárai megugrottak a nemzetközi pénzpiaci helyzet változása nyomán.

"Mivel januárban alapvetően nem változott a helyzet, ezért maradt a 25 bázispontos lépés" - tette hozzá az MNB elnöke.A címlapról ajánljuk