eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Száztízezren munka nélkül Észak-Magyarországon

Az Észak-magyarországi régióban novemberben két százalékkal nőtt a regisztrált állásnélküliek száma októberhez képest, összességében 110 ezer munkanélkülit tartottak nyilván, 2143-mal többet, mint egy hónappal korábban - tette közzé az év tizenegyedik hónapjának adatait honlapján a regionális munkaügyi központ.

A régió három megyéje közül továbbra is Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a legtöbb a nyilvántartott munkanélküli, számuk elérte a 69,5 ezret, Hevesben 21,5 ezer, míg Nógrád megyében 19 ezer volt az álláskeresők száma novemberben.

Októberhez képest a növekedés 2 százalékos volt, az elmúlt év hasonló időszakához képest viszont ez már 17,8 százalékot tett ki. Ez ugyanakkor jelentősen alatta marad az országos létszám-emelkedési ütemnek, amely novemberben 30,2 százalékra rúgott.

A nyilvántartott állástalanok aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 21,3 százalékos volt a régióban
októberben, míg az országos átlag 13,2 százalékot mutatott. A ráta Borsodban 23,6, Heves megyében 16,3, míg Nógrádban 21,2 százalékos volt.

A munkaügyi központ adatai szerint az országban nyilvántartott 53,6 ezer pályakezdő álláskeresők közül jószerivel minden ötödik az Észak-magyarországi régió valamelyik megyéjében él, számuk novemberben meghaladta a 11,5 ezret. A legtöbb pályakezdőt, 7,7 ezret Borsodban tartottak nyilván, Heves és Nógrád megyében 2-2 ezer volt a számuk.

Csoportos létszámleépítést novemberben tizenkét társaság jelentett be a régióban, összesen 255 embertől váltak meg, január óta pedig 78 munkáltató bocsátott el 4,1 ezer dolgozót.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×