eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Zűrös jelene ellenére kapós az EMFESZ

Zűrös jelene ellenére igen kapósnak tűnik a magyarországi gázpiac egyik meghatározó társasága, az EMFESZ Kft.

A korábban az ukrán Dmitrij Firtas tulajdonában álló társaság azzal robbant be a magyar gázpiacra, hogy alternatív szolgáltatóként lépett fel, közép-ázsiai forrásból származó földgázzal kezdett kereskedni.

Az EMFESZ piaci részesedése az ipari fogyasztók körében viszonylag gyorsan bővült. A vállalatok mellett szép számmal szerződtek oda távfűtő erőművek, ma közel 100 ezer magyarországi háztartás fűtéséhez, illetve melegvíz-ellátásához biztosítják a gázt. Piaci részesedésük 20 százalékosra tehető. Tavaly a lakossági piacon is megjelentek, olcsóbb gázt kínálva a fogyasztóknak.

A társaság a januári gázválság után azonban nem piaci sikerei, hanem a korábbi tulajdonos által erősen vitatott, áprilisi eladása miatt került a figyelem középpontjába. Akkor a svájci székhelyű RosGas vette meg, mindössze egy dollárért.

Egyes források már akkor a Gazpromot sejtették a háttérben, amelynek gyakorlatilag egyetlen magyarországi konkurense volt a közép-ázsiai gázzal versenyző EMFESZ, és a hírek szerint régóta szeretné a társaságot megszerezni. Most, hogy az egydolláros tavaszi üzlet miatt büntetőeljárás folyik, a Gazprom exportvállalatának helyettes vezetője a Népszabadság értesülése szerint egy levélben ismét kifejezte érdeklődésüket a magyar gázkereskedő cég iránt.

Ugyanakkor a Gazprom szándékait hivatalosan soha nem erősítették meg a gázipari óriásvállalat vezetői. A Népszabadság érdeklődésére a Gazprom - magyarországi kommunikációs megbízottja közvetítésével mindössze azt közölte, hogy az EMFESZ-szel kapcsolatos kérdéseket nem kívánják kommentálni.

Világgazdaság ugyanakkor úgy értesült, hogy az E.ON is mérlegeli az EMFESZ esetlegese megvásárlását. Már jó ideje az E.ON-tól vásárolja a fogyasztóinak értékesített gázt az EMFESZ, ami egyébként piaci elemzők szerint számottevő veszteséget eredményezett a társaságnál, viszont képes volt megtartani piaci pozícióit.

Korábban felmerült annak a lehetősége is, hogy az állam venné át jelenlegi tulajdonosaitól az EMFESZ-t. Hónig Péter energiaügyi miniszter is beszélt erről, méghozzá a parlamentben. Úgy hírlett, a Magyar Villamos Művek volna a közvetlen vásárló az állam nevében. Az állami felvásárlás részleteiről azonban a szakminiszter megszólalása óta a tárca nem közölt, és nem is árult el további részleteket, a Magyar Villamos Művek pedig cáfolta, hogy bármilyen tárgyalások is lettek volna a két társaság között.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×