eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Az OTP elérhetőnek tartja a tervezett eredményt

Az OTP vezetése elérhetőnek tartja az éves 150 milliárd forintos eredménytervet, de minden attól függ, hogyan alakul a hitelportfólió minősége csoportszinten, és mekkora céltartalékot képez a pénzintézet. Az OTP Bank a harmadik negyedévben 46 milliárd forintos adózott eredményről számolt be.

Az első kilenc hónap 130 milliárd forintos eredménye alapján elérhetőnek tűnik az tervezett éves 150 milliárd forintos adózott eredmény az OTP Banknál. A pénzintézet vezetése úgy véli, hogy az éves eredményszám elsősorban attól függ, hogyan alakul az év utolsó hónapjaiban a hitelportfólió minősége. Ugyanakkor az OTP Bank nem törekszik a rövid távú nyereség maximalizálásra, a lehető legnagyobb céltartalékot képezik majd, így akár kisebb eltérés is lehet a 150 milliárdos eredménytől.

Az OTP Bank harmadik negyedéves adózott eredménye 46 milliárd forint lett, ami meghaladja az elemzői várakozásokat, de meg kell jegyezni, hogy részben egy rendkívüli adóhatásnak tudható be. A csoporttagok eredményeit nézve kijelenthető, hogy a magyar teljesítmény jó, de Ukrajnában komoly problémák vannak.

A gyorsjelentésben közölt adatok szerint a társaság tőkehelyzete megfelelő, a hitel-betét arány folyamatosan javul, a működési költségeket is kontroll alatt tartja a pénzintézet vezetése.

Az OTP Bank likviditása is jó, az igazgatóság közlése szerint 2015-ig minden külső adósságot vissza tudnak fizetni. A harmadik negyedévet, csakúgy mint az előző kettőt, a visszafogott üzleti tevékenység jellemezte, igen alacsony hitelezési aktivitással.

A bank hitelportfóliójának romlása folytatódott, de valamelyest lassult, főleg a magyarországi hitelállományt tekintve. A 90 napon túli tartozások aránya Magyarországon 8,9 százalékra nőtt, a leányvállalatok közül az ukrán OTP-t kell kiemelni, ahol ez az arány 19 százalék fölé növekedett. A bank vezetésének közlése szerint Ukrajnában a hitelportfólió romlás elsősorban a vállalati hitelállományt érintette. A bank vezetése úgy számol, hogy 2010 második felében már nőhet a hitelezési aktivitás, és ezzel együtt javulhat a hitelportfólió minősége is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×