INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

A befektetési alapok pozitívan zárták az októbert

Infostart / InfoRádió
Több mint 31 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapok által kezelt vagyon értéke októberben - mondta el a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének főtitkára. Temmel András hozzátette: a 1,5 százalékos bővülést követően, a hónap végén a BAMOSZ tagjai 416 hazai befektetési alapban 2 820 milliárd forintot kezeltek.

Októberben átrendeződés kezdődött a befektetési alapok piacán: a likviditási alapok helyett a pénzpiaci, a kötvény- és az ingatlanalapokat fedezték fel újra a befektetők, akik a változékony tőkepiaci helyzet ellenére is kitartanak az alapok mellett.

Az intézményi, és a lakossági befektetőktől is folyamatosan friss tőke áramlik a piacra 2009 második félévében, így az október is pozitív szaldóval zárult - olvasható a közleményben.

A legnépszerűbb alapok továbbra is a nyilvános nyíltvégű értékpapír alapok: az alapok összvagyonának több mint 60 százalékát ezek adják, októberben pedig az átlagnál is valamivel gyorsabban, 1,7 százalékkal nőtt az ilyen típusú befektetési alapokban kezelt vagyon. Összesen 27,6 milliárd forint friss tőke érkezett ilyen termékekbe, a hozam pedig 12,5 milliárd forinttal növelte a befektetők vagyonát. Ezzel szemben a zártkörű értékpapíralapok vagyona alig változott októberben.

A tízedik hónapban ismét a kötvényalapok produkálták a leggyorsabb havi növekedést, elsősorban a hazai kötvényalapok jelentős tőkevonzása miatt. A kötvényalapok a hónap során 17,5 milliárd forintot vonzottak, ezen felül pedig 2,9 milliárd forint hozamot értek el. A kötvényalapok száma összesen egy alap beolvadásával 25-re csökkent, összvagyonuk viszont csaknem 10 százalékkal nőtt, így a hónap végén az alapok vagyona 229 milliárd forint volt.

A pénzpiaci alapok vagyona a hónap során 2 százalékkal emelkedett: ezekbe a termékekbe 14,5 milliárd forint friss tőke érkezett, és a hozamok is 6,1 milliárd forinttal növelték a vagyont, ami a hónap végén 1056 milliárd forint volt.

Hanganyag: Kaputa Júlia


A címlapról ajánljuk