INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Magyarországon nem lesznek gázellátási gondok - ígéri a miniszter

Infostart / InfoRádió
Az orosz földgázimportot érintő technikai és a politikai kockázatok is kezelhető mértékűek az energiaügyi miniszter szerint. Hónig Pétert emlékeztetett, hogy Ukrajna gázadósságainak rendezéséhez több európai pénzintézet is segítséget nyújt az ellátásbiztonság érdekében.

Lényegesen nagyobb a gázellátás biztonsága az idei évben, köszönhetően a felkészülésnek - mondta az InfoRádióban az energiaügyi miniszter. Hónig Péter hozzátette: tárolókat építettek, amelyeket feltöltöttek gázzal, így átlagos téli időjárás mellett 45 napon át megoldható a gázellátás, hiszen napi 20 millió köbméter gáz nyerhető ki a tárolókból.

A miniszter közölte, hogy a földgáztárolókban október végéig 3,5 milliárd köbméter gázt tároltak. Hozzáfűzte: a biztonsági tárolókat az év végéig kell feltölteni az 1,2 milliárd köbméter stratégiai készletre.

Hónig Péter hozzátette: Ukrajna pénzügyi gondjai is csökkentek a gázellátás tekintetében, hiszen nemzetközi pénzügyi szervezetek és az Európai Unió is segítséget nyújt számára, ha kell.

A miniszter a politikai kockázatokat sem tartja jelentősnek. Mint ismert, Ukrajnában az év elején választanak új elnököt.

A miniszter az európai uniós tervekről szólva azt mondta: támogatja a bizottság a földgázellátás biztonságát megőrző intézkedési javaslatait. A bizottság kötelezné a tagállamokat és a földgázpiacon működő vállalkozásokat arra, hogy jó előre tegyenek lépéseket a gázellátási zavarok megelőzésére.

Hanganyag: Hlavay Richárd

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk