INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Benzinárak - még nem nyugodhatunk meg

Infostart / InfoRádió
Jelentősen emelkedett az elmúlt három hétben a benzin és a gázolaj ára a hazai kutakon, ami után a Portfolio.hu szerint jövő héten már valószínűleg nem lesz emelés. Teljesen nyugodtak azért mégsem lehetünk.

A múlt heti záró értékéhez képest pénteken délutánig 3,4 százalékot csökkent dollárban mérve a benzin ára, a gázolajé pedig 0,7 százalékot csúszott vissza - írja a portfolio.hu.

A forint mindeközben kissé erősödött a dollárral szemben (a múlt pénteki 185,8 helyett péntek délután 184,8 körül járt a jegyzés), ezért hazai fizetőeszközben mérve a benzin a tőzsdén 4,0 százalékkal lett olcsóbb, a gázolaj ára pedig 1,3 százalékot csökkent.

Az elmúlt egy-másfél év hektikus ármozgásai közepette a MOL árdöntései kevésbé kiszámíthatóak, mint korábban. Így pontosan szinte lehetetlen előre jelezni, hogy mekkora lehet a hazai árváltozás jövő héten, de a múlt heti ármozgások önmagukban egy kisebb (kb. 2-3 forintos) csökkentést támasztanak alá.

Ez azonban egyáltalán nem biztos, hogy bekövetkezik, hiszen a benzin és a gázolaj jegyzésárában is komoly szárnyalás volt az elmúlt hetekben, a MOL árképzésében maradhattak még nem érvényesített feszültségek.

Összességében a jövő héten nagyjából bármilyen döntés elképzelhető az üzemanyagárakban, de a legnagyobb valószínűsége a stagnálásnak, illetve talán egy kis mértékű csökkentésnek van.

A címlapról ajánljuk