eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

A Naftogaz elismerte, hogy pénzügyi gondjai vannak

A Naftogaz ukrán energiaipari cég elismerte, hogy pénzügyi gondjai vannak az októberi orosz gázszállítás ellenértékének az előteremtésével.

A Naftogaznak november 7-ig kell rendeznie az októberi orosz gázszámlát.

A cég szerdai sajtóközleménye szerint "az Ukrajnában kialakult súlyos pénzügyi helyzet és a hazai fogyasztók növekvő adóssága megnehezíti a szükséges pénz előteremtését megfelelő időre.

Ukrajna közel 2,4 milliárd köbméter orosz földgázt vásárolt mintegy 500 millió dollár értékben októberben.

Jurij Prodan ukrán tüzelő- és energiaügyi miniszter szerdán ugyanakkor azt mondta, hogy Ukrajna időben kifizeti a gázszámlát.

Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök vasárnap közvetlenül is figyelmeztette az Európai Uniót, hogy ismét fennakadások lehetnek az orosz gáz európai fogyasztókhoz való eljuttatásában, mivel a fő tranzitország Ukrajnának gondjai vannak az Oroszországtól vásárolt gáz kifizetésével.

Az ukrán központi bank még aznap alaptalannak nevezte a moszkvai aggodalmakat, s közölte, elegendő devizatartalékkal rendelkezik ahhoz, hogy a Naftogaz állami energiaipari vállalat fizetni tudja az orosz gázimportot.

Idén az év elején már másodszor alakult ki többhetes válság Kijev és Moszkva között a kifizetetlen gázszámlák miatt, s a gázcsap tél közepi elzárása Kelet- és Nyugat-Európában egyaránt drámai szállításkieséseket okozott.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×