eur:
389.45
usd:
364.63
bux:
68057.59
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A szürkülő gazdaság miatt 100 milliárd forint adóbevétel tűnt el

Százmilliárd forintra tehető az az adóbevétel kiesés, amit a válság hatására szürkülő gazdaság okozott az év első felében - mondta el a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének rendezvényén az APEH elnöke. Szikora János kiemelte: a válság idején sem lehet leállni az ellenőrzésekkel, ez a jogkövető vállalkozások érdeke is.

Nyilvánvaló, hogy a válság következményeként nem lehet teljesíteni a tavalyi költségvetési törvényben szereplő végszámokat, de a törekvés az, hogy mindenki a lehetőségeihez képest eleget tegyen az adókötelezettségeinek - közölte az APEH elnöke.

Szikora János kifejtette: az idén a szeptember végi adatokat az időarányos előirányzattal összevetve jelentős elmaradás tapasztalható a különböző adónemekben, a teljesülés az szja esetében 92,5, az áfánál 98,8, a társasági adónál 76,9, a munkaadói járulékoknál 86,3 százalék. Az összes adóbevétel 6,5 százalékkal maradt el az előirányzathoz képest, az első félévben 100 milliárd forintra tehető az a kiesés, amit a szürkülő gazdaság okozott - emelte ki.

Az elnök szerint az APEH érdeke is, hogy tekintettel legyen a gazdasági helyzetre, ugyanis jobb, ha részletekben folyik be az adó, mint ha felszámolás alá kerül az adózó, akkor ugyanis csak a követelés 2-3 százaléka térül meg. Arra törekszenek, hogy fizetési részleteket ne mechanikusan, hanem a vállalkozó helyzetét figyelembe véve állapítsák meg - tette hozzá. Szólt arról is, az adóhatóság az idén több kérelmet engedélyezett, mint amennyit elutasított. A kérelmekben 21 ezerben jelölték meg a nehézségek okaként a gazdasági válságot.

A hátralékok összege jelentősen nőtt, míg 2008 végén 1 632 milliárd forinttal tartoztak az adózók, addig az idén szeptember végén 1 835 milliárd forinttal - ismertette Szikora János. Ezen belül a működő adózók hátraléka nem emelkedett jelentősen, sőt a december végi 574,9 milliárdról 540 milliárd forintra mérséklődött.

A hátralékok növekedését az elnök azzal magyarázta, hogy jelentősen megnőtt a felszámolás alá került cégek száma, és a végelszámolásból felszámolásba átmenő eljárások száma is nőtt.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 15:53
×
×
×
×