eur:
394.06
usd:
365.64
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Jó szezont zártak a balatoni kempingek

A Balatontourist Zrt. által üzemeltetett balatoni kempingekben eltöltött vendégéjszakák száma 2,9 százalékkal csökkent az idén a tavalyi év rekordforgalmához képest, ami tekintettel a gazdasági és pénzügyi válságra, jó szezonra utal.

Az eredmény elsősorban a korábbinál jóval több magyar, cseh és lengyel turistaszámnak volt köszönhető.

A balatoni kempingüzemeltető cég tulajdonosa, az SCD Group Zrt. szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében ismerteti: szeptember 14-ig több mint 632 ezer vendégéjszakát töltöttek a hazai és külföldi turisták a cég tóparti kempingjeiben, amely 2007-hez viszonyítva 4 százalékos emelkedés.

A szezon eleji változékony időjárás miatt a nyár közepén a társaság még kétszámjegyű visszaesés regisztrált, de az ezt követő kánikula sokat javított a forgalmi adatokon. Ha csak az augusztusi számokat nézzük, az idén 16 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek a vendégek tóparti kempingekben, mint 2008-ban.

A változékony időjárás mellett a gazdasági válság is jelentősen befolyásolta a szezon alakulását. A gyenge forint ellenére az előző évhez képest 13 százalékkal csökkent a külföldi vendégek, elsősorban a német, a dán és a holland turisták száma. A kiesésüket javarészt pótolta a korábbi évhez képest 18 százalékkal több magyar, 25 százalékkal több cseh, és 17 százalékkal több lengyel kempingező.

Polgár Tibor, a Balatontourist Zrt. vezérigazgatója az utazási irodák beszámolóira hivatkozva hangsúlyozta, a gazdasági válság miatt elmaradó nyugat-európai vendégeket nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában hiányolták. A szakember véleménye szerint a jövő évi szezonban már számíthatnak a külföldiek visszatérésére a balatoni szállásadók.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×