INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Farkas a banki kódexről: a nyilvánosság a legnagyobb kényszerítő erő

Infostart / InfoRádió
Eddig 15 hitelintézet írta alá a bankok magatartási kódexét és többen jelezték már csatlakozási szándékukat - mondta az InfoRádiónak Farkas Ádám, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnöke. Hozzátette: azokkal, akik nem írták alá a dokumentumot, nem kezdeményeznek tárgyalásokat, a legfontosabb kényszerítő erőt a nyilvánosság jelentheti.

Az első körben 13 hitelintézet írta alá a bankok magatartási kódexét, később pedig még ketten csatlakoztak, de az aláírás szándékot már többen is jelezték - mondta az InfoRádiónak a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnöke, aki hozzátette: a szervezet honlapján lehet figyelemmel kísérni, melyik intézet csatlakozott az aláírókhoz.

A lakossági hitelezésben domináns szerepet játszó intézmények gyakorlatilag már mind aláírták a kódexet - hangsúlyozta Farkas Ádám, hozzáfűzve: céljuk az, hogy ne csak a bankok, hanem az egyéb lakossági hitelezéssel foglalkozó cégek (lízingcégek, takarékszövetkezetek, pénzügyi vállalkozások) is csatlakozzanak.

Nekik már elküldték a levelet, amelyben kérik őket az aláírásra, de Farkas Ádám hangsúlyozta: a PSZÁF nem kezdeményez tárgyalásokat, a felhívás nyílt, az intézetek önként döntenek. A csatlakozás legfontosabb kényszerítő ereje nem a PSZÁF, hanem a nyilvánosság - emelte ki a felügyelet elnöke.

Hanganyag: Sigmond Árpád


A címlapról ajánljuk