eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Londonból lélegzetelállítónak látszik Magyarország

Élesen szétváltak Magyarország és Lengyelország költségvetési folyamatai: a magyar költségvetési pálya meredek javulást, a lengyel erőteljes romlást jelez - olvasható az egyik vezető londoni befektetési bankcsoport pénteken közzétett térségi elemzésében.

A Bank of America-Merrill Lynch (BoA-ML) előrejelzése szerint az ESA-95 szabvánnyal számolt lengyel államháztartási hiány jövőre valószínűleg a hazai össztermék (GDP) 6,6 százalékára emelkedik az idei évre várt 6,3 százalék és a tavalyi 3,9 százalék után, a ciklikus bevételkiesés és a GDP-érték csaknem két százalékának megfelelő központi ösztönzés hatására; ez utóbbi a strukturális hiányt is 6 százalék körüli szintre nyomja fel az idén.

Magyarország eközben masszív - hét százalékos GDP-arányos - prociklikus költségvetési szigorítási programot hajtott végre az elmúlt három évben; ebből a GDP arányában 4,4 százaléknyi az idén valósul meg.

Mindez jövőre várhatóan a GDP-érték hozzávetőleg egy százalékának megfelelő többletbe fordítja a strukturális költségvetési mérleget, amiből "lélegzetelállító" mértékű, hat százalékos GDP-arányos elsődleges strukturális többlet következik - olvasható a BoA-ML pénteki előrejelzésében.

A cég prognózisa szerint Lengyelországban a közfinanszírozási szféra bruttó hitelfelvételi igénye jövőre 24,4 százalékkal növekszik, Magyarországon ugyanakkor 24,8 százalékkal zuhanni fog. A magyar költségvetési helyzet javulását más nagy citybeli házak is kiemelték.

Az MTI tudósítása kitér a JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének múlt héten kiadott térségi elemzésére is, mely szerint Magyarország lehet az első euróövezeti tagállam a közép-európai hármak közül, mert itt van a legjobb esély arra, hogy az államháztartási hiány belátható időn belül a felső tűréshatárra süllyed.

A ház szerint a közép-európai gazdaságokat sújtó recesszió és a közfinanszírozási rendszerek állapotának ebből eredő romlása tovább csökkentette a hármak - Lengyelország, Csehország és Magyarország - hamaros euróövezeti belépésének esélyeit.

A JP Morgan londoni elemzői most 2014-2016 között valószínűsítik az országcsoport valutauniós belépését, de kiemelték, hogy véleményük szerint Magyarország a másik két térségi országot egy évvel megelőzve bevezetheti az eurót.

A cég új előrejelzése az, hogy a hármak átlagos államháztartási hiánya 2013-2014-ben csökken a hazai össztermék arányában mért 3 százalékos felső tűrési szint alá. Az átlagon belül viszont Magyarországon a deficit már 2012-ben e határ alatt lesz, feltételezve, hogy a 2010-es választások után megalakuló kormány is fenntartja a megfontolt költségvetési politikát - olvasható a JP Morgan múlt heti londoni prognózisában.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×