eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Költségvetési Tanács: idén 6,5 százalékkal, jövőre 0,5 százalékkal esik a GDP

Összességében a GDP egy százalékának megfelelő a költségvetési kockázat 2010-ben - mondta a Költségvetési Tanács elnöke. A tanács első jelentésében 6,5 százalékos gazdasági visszaeséssel számol 2009-ben, és fél százalékkal 2010-ben.

A hivatalos, kormányzati prognózishoz képest pár tizeddel optimistábban, 6,5 százalékos GDP-visszaeséssel számol a Költségvetési Tanács első, kedden publikált elemzésében.

A testület elnöke elmondta: munkájuk az állami pénzek átláthatóságát és a költségvetés fenntarthatóságát célozza. Kopits György kifejtette: az első elemzés számos költségvetési kockázatra hívja fel a figyelmet, amelyek összességében a GDP több mint egy százalékát teszik ki - azaz ennyivel emelhetik a hiány mértékét.

A tanács elnöke felsorolta: a kiadási oldalon komoly kockázatot jelent az, hogy a recesszió miatt nő a munkanélküliség, valamint az állami kezességvállalás mértéke, és a pénzpiacok jelentősen befolyásolhatják a jegybanki eredményt.

Kopits György hozzátette: bevételi oldalon elmaradás lehet a válság miatt, hogy csökken a befizetett társasági adóbevétel, emellett az önkormányzati szektor hiánya is komoly kockázatot jelent. Rövid távon pozitív lehet ugyanakkor az az intézkedés, mely szerint az 52 éven felüliek visszaléphetnek az állami nyugdíjrendszerbe.

A költségvetési tanács megvizsgálta a kormányzati csomag lehetséges hatásait is, így például a személyi jövedelemadó felső határának eltolása felfelé akár 0,6 százalékkal is növelheti a hiányt.

Kopits György elmondta: becslésük szerint az idei 6,5 százalékos visszaesés után, jövőre fél százalékos csökkenés várható, de 2011-ben már fél százalékkal nőhet a nemzeti össztermék.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×