eur:
387.97
usd:
361.5
bux:
68870.8
2024. május 9. csütörtök Gergely

Románia enyhítést kér az IMF-től

Romániában a hazai össztermék (GDP) 2,7 százaléka volt az államháztartás hiánya az év első felében összhangban a Nemzetközi Valutaalappal(IMF) kötött megállapodással. Mindamellett a recesszió sújtotta ország enyhítést kér az IMF-től a hiány nagyságára vonatkozóan tekintettel arra, hogy a korábban vártnál jobban fog zsugorodni az idén a gazdaság.

A vasárnap ismertetett adatok szerint a bevétel 77,3 milliárd lej(25,92 milliárd dollár) volt: a személyi jövedelemadóból származó bevétel 8,2 százalékkal nőtt, a társasági adóból származó bevétel 8 százalékkal csökkent. A kiadások 5,6 százalékkal nőttek, 91,7 milliárd lejre.

Románia hazai összterméke idén akár 8 százalékkal is csökkenhet, és nem 4,1 százalékkal, ahogyan az IMF-fel legutóbb jósolták. Ezért a román kormány arra kéri a múlt héten szerda óta Bukarestben tárgyaló IMF küldöttséget, hogy állapodjanak meg egy 4,6-7 százalék közötti államháztartási hiánycélban erre az évre.

Románia márciusban, az IMF szervezésében, 19,95 milliárd eurós készenléti hitelkeretet kapott a nemzetközi pénzintézetektől és az Európai Uniótól.

Címlapról ajánljuk
Feloszlatták a palesztinbarát tábort Bécs leghíresebb egyetemén
Lépett az osztrák rendőrség

Feloszlatták a palesztinbarát tábort Bécs leghíresebb egyetemén

Az amerikai egyetemi tüntetések mintájára tartottak palesztinbarát megmozdulásokat több európai ország, köztük Ausztria egyetemein. Aktivisták hétfőn kontinens egyik legrégebbi egyetemének számító Universität Wien udvarán létesítettek palesztinbarát tiltakozó tábort, amelyet a rendőrség csütörtök hajnalra feloszlatott.

Hszi Csin-ping: sok sikert kívánok Magyarország soros EU-elnökségéhez

A Budai Vár Oroszlános udvarában ünnepélyes katonai ceremónia keretében Sulyok Tamás köztársasági elnök fogadta Hszi Csin-ping kínai államfőt. Az eseményen jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök is. A Sulyok Tamás államfővel folytatott beszélgetésen a magyar köztársasági elnök elfogadta Peking meghívását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×