INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Semmiképpen nem működik együtt a Mol a Szurguttal

InfoRádió / MTI
A Mol magyar olajtársaság Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató szerint semmilyen körülmények között sem kezd együttműködésbe az orosz Szurgutnyeftyegazzal, még ha ezért fel is kell áldoznia az ellenőrzést a Zapadno-Malobalikszkoje (ZMB) olajlelőhely felett, amelynek kitermelési engedélyét az ásványkincsekkel foglalkozó Rosznyedr állami ügynökség vissza kívánja vonni - írta szerdán a Vremja Novosztyej.

Az orosz lap idézte Hernádi Zsolt azon kijelentését, amely szerint "jóllehet ez a projekt fontos a vállalat számára, annyira mégsem értékes, hogy rákényszerítse a Molt a stratégiai befektetőkhöz fűződő viszonyának, és a függetlenség megőrzését célzó irányvonalának a felülvizsgálatára".

A Vremja Novosztyej orosz szakértők véleményét idézve megjegyezte: a magyar olajszakemberek függetlenségére senki sem pályázik, az orosz vállalatnak Mol-részesedésére kizárólag a Nabucco gázvezeték dokumentációjához történő hozzáférés érdekében van szükség. A Nabucco Oroszország megkerülésével, a Kaszpi-tenger térségéből szállítana földgázt Európába.

Az orosz lap szerint a szakértők meg vannak győződve arról, hogy ha a magyarok fenntartják kérlelhetetlen álláspontjukat, az orosz fél számára csak két lehetőség kínálkozik a konfliktus rendezésére: a vita bírósági úton történő elintézése, vagy az, hogy a Mol oroszországi kitermelőegységeinél folytatandó, minden lehetséges ellenőrzéssel "ráveszik" a magyar vállalatot, változtasson az orosz partnerhez fűződő viszonyán.

A Szurgutnak két esélye van

Az újság által megkérdezett szakértők szerint a Szurgutnak - amely eddig nem élhetett részvényesi jogaival - minden esélye megvan arra, hogy a bíróságon (eredményesen) támadja meg az alapszabályát nemrégiben módosító Mol részvényesi közgyűlési döntését. Az egyik szakértő úgy vélte, ha Budapesten (a bíróságon) semmit sem sikerül elérni, a stockholmi döntőbírósághoz kell fordulni, s ha nem sikerül igazságot szolgáltatni a Szurgutnak, más eszközökkel is lehet küzdeni: az orosz ökológusoknak például kifogásaik támadhatnak a Mol (oroszországi) kitermelőegységeivel kapcsolatban.

A Vremja Novosztyej felidézte, hogy a Mol véletlen egybeesésnek tekinti a Rosznyedrnek a kitermelési engedély megvonásával történő fenyegetését.

Dmitrij Alekszandrov szakértő a lapnak megjegyezte, hogy nem ez a Mol egyetlen oroszországi lelőhelye, s mindegyikről nem fogják kipenderíteni. A Mol fő tevékenysége egyébként nem a kitermelés, hanem a feldolgozás és az értékesítés; végső esetben kereskedőktől vásárol majd olajat és azt dolgozza fel - vélte.

A címlapról ajánljuk