eur:
393.75
usd:
364.98
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Semmiképpen nem működik együtt a Mol a Szurguttal

A Mol magyar olajtársaság Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató szerint semmilyen körülmények között sem kezd együttműködésbe az orosz Szurgutnyeftyegazzal, még ha ezért fel is kell áldoznia az ellenőrzést a Zapadno-Malobalikszkoje (ZMB) olajlelőhely felett, amelynek kitermelési engedélyét az ásványkincsekkel foglalkozó Rosznyedr állami ügynökség vissza kívánja vonni - írta szerdán a Vremja Novosztyej.

Az orosz lap idézte Hernádi Zsolt azon kijelentését, amely szerint "jóllehet ez a projekt fontos a vállalat számára, annyira mégsem értékes, hogy rákényszerítse a Molt a stratégiai befektetőkhöz fűződő viszonyának, és a függetlenség megőrzését célzó irányvonalának a felülvizsgálatára".

A Vremja Novosztyej orosz szakértők véleményét idézve megjegyezte: a magyar olajszakemberek függetlenségére senki sem pályázik, az orosz vállalatnak Mol-részesedésére kizárólag a Nabucco gázvezeték dokumentációjához történő hozzáférés érdekében van szükség. A Nabucco Oroszország megkerülésével, a Kaszpi-tenger térségéből szállítana földgázt Európába.

Az orosz lap szerint a szakértők meg vannak győződve arról, hogy ha a magyarok fenntartják kérlelhetetlen álláspontjukat, az orosz fél számára csak két lehetőség kínálkozik a konfliktus rendezésére: a vita bírósági úton történő elintézése, vagy az, hogy a Mol oroszországi kitermelőegységeinél folytatandó, minden lehetséges ellenőrzéssel "ráveszik" a magyar vállalatot, változtasson az orosz partnerhez fűződő viszonyán.

A Szurgutnak két esélye van

Az újság által megkérdezett szakértők szerint a Szurgutnak - amely eddig nem élhetett részvényesi jogaival - minden esélye megvan arra, hogy a bíróságon (eredményesen) támadja meg az alapszabályát nemrégiben módosító Mol részvényesi közgyűlési döntését. Az egyik szakértő úgy vélte, ha Budapesten (a bíróságon) semmit sem sikerül elérni, a stockholmi döntőbírósághoz kell fordulni, s ha nem sikerül igazságot szolgáltatni a Szurgutnak, más eszközökkel is lehet küzdeni: az orosz ökológusoknak például kifogásaik támadhatnak a Mol (oroszországi) kitermelőegységeivel kapcsolatban.

A Vremja Novosztyej felidézte, hogy a Mol véletlen egybeesésnek tekinti a Rosznyedrnek a kitermelési engedély megvonásával történő fenyegetését.

Dmitrij Alekszandrov szakértő a lapnak megjegyezte, hogy nem ez a Mol egyetlen oroszországi lelőhelye, s mindegyikről nem fogják kipenderíteni. A Mol fő tevékenysége egyébként nem a kitermelés, hanem a feldolgozás és az értékesítés; végső esetben kereskedőktől vásárol majd olajat és azt dolgozza fel - vélte.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×