eur:
392.87
usd:
366.53
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Oszkó: A kormány célja a foglalkoztatás növelése

A magyar kormány stratégiai célja a foglalkoztatás növelése - mondta a pénzügyminiszter az Magyar Kereskedelmi és Iparkamara rendezvényén. Oszkó Péter hangsúlyozta: az adórendszerbeli változtatások gyakorlatilag mind ezt szolgálják. A kamara elnöke szerint a vállalkozások a gazdaság dinamizálását hiányolják. Parragh László szerint a társaságok csak szlogen szintjén hallanak a különböző programokról, de nem érzékelik azokat.

Konkrét lépések csak az adócsomag kapcsán történtek, de a gazdasági ösztönzéssel nem foglalkozik a kormány - mondta az MKIK elnöke bevezető előadásában. Parragh László szerint a probléma az, hogy a korábbi években sem volt célja a magyar kormánynak a gazdaság dinamizálása, és most is ezt hiányolják a vállalkozások.

A kamarai elnök hangsúlyozta: a különböző gazdaságösztönző programokat nem érzékelik a társaságok, rosszak a tapasztalatok az uniós pénzek kifizetésével kapcsolatban. Parragh László hozzátette: mindezek mellett a finanszírozási nehézségek sem oldódnak.

Az adóváltoztatások kapcsán a kamarai elnök véleménye az, hogy az irány jó, de a mérték kevés.

A pénzügyminiszter előadásában úgy fogalmazott: Magyarországnak az a feladata a recesszióban, hogy úgy javítsa a pénzügyi egyensúlyt, hogy közben a gazdaságot ne nyomja agyon, és az a lehető leggyorsabban visszatérhessen a növekedési pályára. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a növekedés ösztönzése nem történhet az egyensúly kárára.

Oszkó Péter azt mondta: a kormánynak most két feladata van: egyrészt kezelni az ország eladósodottságát, másrészt a foglalkoztatottságot növelni. Ehhez a pénzügyminiszter szerint csökkenteni kellett a kiadásokat, ami 2009-ben 400, 2010-ben 900 milliárdos nagyságú lesz, igaz, ennek jelentős részére azért is volt szükség, mert a recesszió miatt már eleve csökkennek a bevételek.

Oszkó Péter azt mondta: a változtatások nyomán enyhül az adócentralizáció Magyarországon, de még szükség lenne 1000-1200 milliárdos csökkentésre, ugyanakkor ez a jelenlegi helyzetben lehetetlen. A pénzügyminiszter szerint az adóváltoztatások azt szolgálják, hogy növekedjen a foglalkoztatottság, a változtatások után az adóék jelenlegi 54 százalékos mértéke 45 százalékra csökken az átlagkeresetnél.

Oszkó Péter hozzátette: a munkát terhelő adóknál további öt százalékos járulékcsökkentés szükséges még, és ha ezt sikerül megtenni, akkor Magyarország messze versenyképes lesz. A pénzügyminiszter szerint a munkaterhek csökkenésével vállalkozások terhei egyértelműen csökkennek. Oszkó Péter szerint a pénzügyi kormányzat válaszai a recesszióra összességében felelősnek tekinthetők.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Vér tapadhat az Apple termékeihez?

Vér tapadhat az Apple termékeihez?

A Kongói Demokratikus Köztársaság kormánya felszólította az Apple-t: tisztázza, tudatában van-e annak, hogy termékei előállításához felhasznált ásványi anyagok között lehetnek olyanok is, amelyek a konfliktusok sújtotta területekről származnak. A kormány által megbízott nemzetközi jogászcsoport levelet küldött Tim Cooknak és az Apple francia leányvállalatának, amelyben aggodalmukat fejezték ki és válaszokat követeltek arra, hogyan biztosítja az Apple ellátási láncának átláthatóságát egy olyan régióban, ahol több mint 100 fegyveres csoport tevékenykedik - közölte az ABC News.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×