eur:
389.73
usd:
362.74
bux:
68067.14
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Lélektani határ fölött a tokiói tőzsdeindex

A tokiói értéktőzsde irányadó mutatója kedden két hét után újra a lélektani határnak számító tízezer pont fölé emelkedett, végül kevéssel alatta zárt. Erősödtek a New York-i értéktőzsde vezető indexei is.

A 225 válogatott tokiói részvény Nikkei mutatója 1,79 százalékkal, 174,97 ponttal emelkedett a nap végére és 9958,44 ponton zárt. Főként az keltett optimista hangulatot a piacon, hogy a lakossági kiadások májusban váratlanul növekedett, az inflációs hatást kiszűrve 0,3 százalékkal.

A japán gazdaság teljesítményének 55 százalékáért "felelős" lakossági fogyasztási kiadások növekedésére tavaly január óta nem volt példa. A derűre azonban ború következett, amikor megjelentek a legfrissebb munkaerő-piaci adatok, amelyek szerint az állástalanok aránya tovább emelkedett májusban, már a hetedik egymást követő hónapban.

Erősödtek a New York-i értéktőzsde vezető indexei hétfőn.

A 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 1,1 százalék (90,99 pont) emelkedéssel 8529,38 ponton fejezte be a napot. A 30 részvényből 29 drágult. A technológiai részvényekkel telített Nasdaq Composite mutató 0,3 százalékkal (5,84 ponttal) 1844,06 pontra nőtt.

Elsősorban az energiaipari cégek árfolyama nőtt a kőolaj két dollárt meghaladó drágulására. Javította a befektetői bizalmat, hogy egyre több makroadat szerint elmozdult a mélypontról a globális gazdaság.

A szakértők szerint hétfőn különösen a nyersanyagárak emelkedése és a dollár gyengülése mozgatta a részvényárakat. A befektetői derűlátást támogatta, hogy az eurózóna júniusi gazdasági hangulatindexe már a harmadik egymást követő hónapban nőtt.

A Nasdaq mutatójának a növekedését fékezte, hogy egy brókercég rontott a Biogen Idec részvénybesorolásán, ami nyomást gyakorolt a biotechnológiai szektor papírjaira.

Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×