eur:
389.66
usd:
363.67
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Szűkül, de marad a lakáshoz jutási támogatás

Módosítva ugyan, de lesz a megszűnő kamattámogatás helyett új konstrukció. Ez azonban csak új lakásvásárlásra és -építésre, valamint korszerűsítésre vehető igénybe - jelentette be a kormányszóvivő. Szollár Domokos elmondta: a támogatás szűkült a korábbiakhoz képest és célzottabb is, a kormány kifejezetten a fiatalok és a nagycsaládosok lakáshoz jutását kívánja ezzel segíteni.

A következő három évben több mint 170 milliárd forintot spórol meg a központi költségvetés azzal, hogy július elsejével megszűnnek a lakástámogatások - mondta a kormányszóvivő.

Szollár Domokos bejelentette: a kormány döntött egy új kamattámogatási rendszerről. Ennek értelmében a 35 év alatti fiatalok vehetik igénybe és csak új lakásvásárlásra, vagy építésre, valamint korszerűsítésre.

A szóvivő elmondta: Budapesten és a 23 megyei jogú város esetében 25 milliós értékhatárig lehet igénybe venni a támogatást, más települések esetében 20 millió forintig, a hitel nagysága pedig nem lehet több, mint a megjelölt értékhatár fele, azaz 12,5, valamint tízmillió forint.

Korszerűsítésre ötmillió forintig lehet ezt a támogatás igényelni. Szollár Domokos hozzátette: a korábbiakhoz képest a megújult támogatási forma egy szűkebb kört fog érinteni, de ennek megfelelően a támogatás mértéke is nagyobb lesz, az állampapírhozam fele.

A szóvivő hozzátette: a nagycsaládosoknak nem 35, hanem 45 év lesz a korhatár, ezenkívül magasabb lesz a kamattámogatás mértéke, gyermektől függően.

A szóvivő elmondta: az új rendszerrel nemcsak spórol a költségvetésnek a kormány, hanem célzottabb támogatást valósít meg, és a biztonságosabb forinthitel felé tereli az érdeklődést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×